Hlavní obsah

Divokým koním je už v milovické rezervaci těsno

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Divokým koním je v rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou už těsno. Zvířatům se tu daří a množí se, jenomže kvůli tomu už jim nedostačují pastviny.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Divocí koně v rezervaci mezi Milovicemi a Benátkami nad Jizerou

Článek

Společnost Česká krajina, která před pěti lety zřídila rezervaci a přivezla do ní postupně divoké koně, pratury a zubry, má sice dojednané rozšíření rezervace, ale chybí peníze na její oplocení.

Divocí koně pět let pomáhali uzdravovat nemocnou krajinu. Teď sami pomoc potřebují.
Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina

„Teď řešíme skutečně jen to nejnutnější, aby zvířata získala co nejdříve přístup k novým pastvinám,“ uvedl ředitel ochranářské společnosti Česká krajina Dalibor Dostál, podle něhož chybí ještě nejméně 1,5 milionu korun, aby se rezervace mohla rozšířit. Půl milionu už se podařilo společnosti sehnat ve veřejné sbírce. Nyní organizátoři zahajují kampaň, aby získali další peníze.

Broumovsko zbavili vlci přirozené rovnováhy

Ekonomika

„Divocí koně pět let pomáhali uzdravovat nemocnou krajinu. Pět let pomáhali zachraňovat v přírodě druhy, které by bez nich v těchto místech postupně vymíraly. Pět let pomáhali desítkám tisíc lidí vracet naději v to, že ještě existují příběhy s dobrým koncem. Teď divocí koně sami pomoc potřebují. Tohle je to jediné, co sami nezvládnou,“ upozornil Dalibor Dostál na klíčovou roli kopytníků při obnově přírody v bývalém vojenském prostoru.

Koně a další velcí kopytníci totiž v rezervaci spásají agresivní rostliny, které by tady jinak zcela převálcovaly jiné druhy zeleně. Ta je díky zvířatům mnohem pestřejší. Díky tomu se do přírody v minulosti zdevastované sovětskými okupačními vojsky vrátilo mnoho druhů rostlin a živočichů.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Divocí koně v rezervaci

„Dokončení rezervace je důležité nejenom pro zajištění dostatečné rozlohy pastvin pro velké kopytníky, ale také kvůli obnově biotopu pro ohrožené druhy rostlin, motýlů a dalších organismů. Zkušenosti z posledních pěti let jasně ukázaly, že právě pro ně je přirozená pastva velkých kopytníků velmi vhodným způsobem péče,“ doplnil Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

Je přitom podle něj zásadní dosáhnout dostatečné rozlohy a kompaktního tvaru, aby krajina uvnitř pastviny fungovala soběstačně a mohly v ní existovat i druhy vyžadující velký prostor. Ochranáři už získali pozemky od Středočeského kraje, jenomže ztratili možnost žádat o dotace na oplocení pastvin. Termín pro podání žádosti vypršel vloni v říjnu, kdy pozemky ještě nebyly přiklepnuté. Jejich převod na rezervaci byl zpožděn zejména spory s někdejším nájemcem pozemků.

Krkonošské jeskyně včetně nově objeveného labyrintu zůstanou nepřístupné

Domácí

Ochránci přírody už mnohá zdejší zvířata přesunuli jinam. Část jich našla útočiště v nově založené rezervaci u Rokycan. Další zvířata získala dočasný azyl na Kozmických loukách u Opavy. Tato opatření pomohla ochranářům získat čas na dokončení milovické rezervace. Jinak by bylo nutné zhruba třetinu zvířat již v loňském roce utratit. Právě dokončení milovické rezervace by mělo toto riziko zažehnat.

Získat peníze na záchranu vzácných zvířat bude pomáhat také třeba filmový spot vytvořený režisérem Mariánem Polákem, autorem prvního českého celovečerního filmu o přírodě Planeta Česko.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám