Hlavní obsah

Děsivé ranveje: Himalájské přistání hrůzy vyžaduje odvahu a pevné nervy

Novinky, Klára Fischleinová
Paro

Ranvej ukrytá mezi horskými masivy a sousedící s divokým proudem řeky – s takovým terénem se musí poprat piloti, kteří přepravují pasažéry do Bhútánu. Přistávat i vzlétat musí opatrně a s respektem.

BEZ KOMENTÁŘE: Ranvej letiště Paro v Bhútánu leží ve vysokohorském terénu

 
Článek

Jediné mezinárodní letiště v Bhútánu je v okrese Paro a ohraničují ho zhruba 5000 metrů vysoké vrcholy himalájských hor. V kontrastu s nimi připomíná i tak obří dopravní prostředek, jakým je letadlo, jen drobnou mušku.

Než se letadlo úspěšně přilepí k zemi, zažívají piloti nad tímto horským letištěm pořádné nervy. Vysokou rychlostí se řítí stroze osídleným údolím, aby při klesání úspěšně minuli proud řeky Paro Chu a bezpečně přistáli až na pevné asfaltové ranveji.

Foto: Profimedia.cz

Bhútánská letecká společnost má jako symbol draka.

Toto malé bhútánské letiště s pouhým jedním terminálem je považováno za jedno z nejhůře dostupných na světě. Létat sem proto mohou jen speciálně vyškolení piloti.

Vzdušné dopravní spojení tu zajišťuje bhútánská letecká společnost Druk Air. Ta si příhodně zvolila jako svůj symbol draka. Bhútánu se někdy přezdívá "země hřmícího draka", navíc stejný drak jako letadla zdobí i bhútánskou státní vlajku.

Kousek od této ranveje hrůzy se nachází například klášterní pevnost Paro Dzong, která se objevila ve filmu Malý Buddha z roku 1993. Ve stejnojmenném regionálním městečku Paro žije přibližně 20 tisíc obyvatel. Protože sem ale za městskou zábavou opravdu nikdo necestuje, důležitá je spíš příroda kolem. A skvostná krajina kolem města Paro má aktivním turistům bezpochyby co nabídnout.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Příští úterý si zaletíme na mezinárodní letiště Gibraltar, které má válečnou historii a jeho okraje jsou osolené mořskou vodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám