Hlavní obsah

Deset nejlepších skiareálů v Rakousku

Právo, Jan Herget

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

RAKOUSKO

Vybírat deset nejlepších lyžařských středisek v Rakousku, v zemi s nejvíce skiareály v Evropě, je jako vybírat deset nejkrásnějších děvčat na světě. Někdo má radši blondýnky a jiný černovlásky, stejně tak i rodina s dětmi má na zimní dovolenou jiné nároky než parta náctiletých snowboardistů. Pro každého znamená nejlepší něco jiného.

Článek

Vzali jsme si na pomoc nejnovější vydání ADAC Skiguide 2009. Letos totiž patnáctičlenná porota složená z lyžařských hvězd, novinářů a turistických expertů dostala za úkol vybrat devět nejlepších středisek v Alpách.

A hned sedm z nich leží v Rakousku. Tuto sedmičku jsme doplnili o trojlístek středisek, která podle nás vyvracejí negativní mýty, občas z neznalosti připisované Rakousku. Těmito mýty jsou údajně málo kilometrů sjezdovek, neustále špatné počasí a nepohodlné dojíždění skibusy ke sjezdovkám.

Největší lyžařská oblast – Zillertal
Necelých 5 hodin jízdy od Prahy se v nenápadném údolí podél říčky Ziller ukrývá jedna z největších lyžařských oblastí na světě. S jedním skipasem (Zillerttaler Super Skipass) zde můžete bez omezení lyžovat ve třech skiareálech na více než 260 sjezdovkách s průměrnou délkou téměř 2,5 km. Dohromady to dělá až neuvěřitelných 641 kilometrů (jen pro srovnání, nejjrozsáhlejší francouzská oblast 3 údolí disponuje „pouze” 600 km).
Prolyžovat všechny sjezdovky za jeden týden se nedá zvládnout. Asi i proto není možné koupit Super Skipass na dobu kratší než čtyři dny. Pokud se tedy chystáte na lyže jen na prodloužený víkend, vyberte si jeden ze tří samostatných skiareálů – Hochzillertal/Hochfügen, Zillertal Arena, Zillertal 3000/ Hintertux. Každé samo o sobě patří k evropské špičce.
Nejznámější a možná i nejlepší je Zillertal 3000/Hintertux. Propojené skiareály Eggalm, Rastkogel a Penken, doplněné o Hintertux, nejoblíbenější rakouský ledovec, jsou oprávněně považovány za magnet celého údolí. Fajnšmekři se zde mohou těšit na nejprudší sjezdovku v Rakousku s příznačným názvem Harakiri.
Nadmořská výška: 550 až 3250 m. Počet vleků: 193. Délka sjezdovek: 641 km. Ceny skipasů: 37 eur na 1 den, 186 eur na 6 dní. Více info: www.zillertal.at
Nejslunečnější středisko – Nassfeld
Díky poloze na rozhraní mezi Jadranským mořem a Alpami se v Nassfeldu projevuje zvláštní mikroklima. To v kombinaci s jižní orientací svahů zaručuje 850 hodin slunečního svitu v zimě, což je zhruba o 100 hodin více než v severnějších částech Alp, a přitom bohaté sněhové přívaly.
V největším korutanském skiareálu čeká na lyžaře 110 kilometrů upravených sjezdovek, které se rozprostírají na úctyhodných 2,8 miliónu čtverečních metrů. To je zárukou nejen lepšího lyžování, ale především větší bezpečnosti. Za zmínku stojí také Millenium Express, nejdelší kabinková lanovka v Alpách, která zvládá 6 km dlouhou trasu z Tröpelachu na Kofelplatz Madritsche za pouhých 17 minut.
Nadmořská výška: 610 až 2020 m. Počet vleků: 30. Délka sjezdovek: 110 km. Ceny skipasů: 38 eur na 1 den, 184 eur na 6 dní. Více info: www.nassfeld.at
Bydlení na sjezdovce – Kühtai
Kühtai, nejvýšše položenou obec v Rakousku (2020 m n. m.), obepíná ze všech stran stejnojmenný skiareál. Na první pohled si zde připadáte jako ve Francii. Sjezdovky vedou až ke dveřím hotelu, všude kolem jsou zasněžené pláně bez lesů a beránky na modré obloze jsou tak blízko. Jen všechno je menší, komornější a milejší.
Lanovky vyrážejí přímo z centra obce. Přepravní kapacita 10x převyšuje počet lůžek, což vzhledem k minimálnímu počtu jednodenních návštěvníků, zaručuje, že na svahu budete téměř sami. Další jistotou je sníh. Díky tomu, že Kühtai začíná v takové nadmořské výšce, kde jiná střediska končí, dá se zde lyžovat od listopadu až do dubna.
Nadmořská výška: 1950 až 2520 m. Počet vleků: 13. Délka sjezdovek: 37 km. Ceny skipasů: 29,50 eura na 1 den, 153 eur na 6 dní. Více info: www.schneegarantie.at
Nejlepší snowpark – Kitzsteinhorn
Tento velmi oblíbený ledovec je mezi českými lyžaři známější pod nepřesným názvem Kaprun, podle nedalekého městečka. Z hlediska počtu kilometrů sjezdovek až pátý největší ledovec v Rakousku zaujal v mezinárodní konkurenci díky perfektním podmínkám pro snowboardisty a freeskiery. Díky své specializaci na mladou cílovou skupinu vyhrál v kategorii nejlepší snowpark.
Ve skutečnosti je na Kitzsteinhornu snowparků hned několik, DC Central Park, Roxy Park, Easy Cross, nově 70 metrů dlouhá a 5 metrů vysoká U-rampa a pak ještě letní Glacier Park. Celkem na freeskiery čeká 83 různých překážek, skoků, zábradlí a dalších freestylových vychytávek.
Nadmořská výška: 900 až 3029 m. Počet vleků: 20. Délka sjezdovek: 41 km. Ceny skipasů: 40 eur na 1 den, 192 eur na 6 dní. Více info: www.kitzsteinhorn.at
Malé ale hezké – Alpbachtal
Malé středisko, jako vystřižené z obrázkové knížky, leží v jednom z klidných údolí v Tyrolsku. Kromě zasněžených svahů na vás čekají dřevěné selské domky a pohádkovou atmosféru dokreslující restaurace s kachlovými kamny.
Tradiční ovšem neznamená zastaralé. Vysoká kvalita ubytovacích služeb, moderní kabinky a sedačky, umělé zasněžování či snowpark jsou zde samozřejmostí. Těšit se můžete i na squash či aquapark s tobogánem.
Nadmořská výška: 1000 až 2025 m. Počet vleků: 13. Délka sjezdovek: 52 km. Ceny skipasů: 32 eur na 1 den, 142,50 eura na 6 dní Více info: www.alpbachtal.at
Rodinné středisko – Serfaus/Fiss/Ladis
Speciální rodinné hotely, lanovka exkluzivně určená jen pro lyžařské školky, dětské restaurace a velmi malý automobilový provoz jsou hlavní důvody pro vítězství Serfausu v kategorii rodinné středisko.
Rodinné ale neznamená nudné. Kromě 185 km sjezdovek všech obtížností můžete vyzkoušet sněžné skútry, snowtubing, skiboby či sněžnice. Pro milovníky adrenalinu je zde připraveno speciální rogalo upevněné na ocelovém laně, na kterém se můžete prolétnout 47 metrů nad údolím v rychlosti přes 80 km.
Nadmořská výška: 1180 až 2748 m. Počet vleků: 53. Délka sjezdovek: 185 km. Ceny skipasů: 41,50 eura na 1 den, 204,50 eura na 6 dní. Více info: www.serfaus-fiss-ladis.at
Nejlepší freeride – Ski Arlberg
Ski Arlberg nabízí 280 km upravených sjezdovek, přesto svoji až legendární pověst si získal díky obrovským záplavám sněhu a téměř neomezeným možnostem lyžování ve volném terénu. V oficiálních údajích uváděných 184 km freeridových svahů je rovnoměrně rozděleno mezi všech pět skiareálů (St. Anton, St. Christoph, Stuben, Zürs a Lech).
Na prašan nejbohatší jsou ale západní svahy. Albonagrat, označovaný také jako sněhová kapsa, Rüfikopf nebo Zugger Hochlicht, patří k tomu nejlepšímu, co Ski Arlberg nabízí. Tedy kromě heliskiingu, který je zde povolen, jako v jediném rakouském středisku.
Nadmořská výška: 1304 až 2811 m. Počet vleků: 85. Délka sjezdovek: 280 km. Ceny skipasů: 42,50 eura na 1 den, 204 eur na 6 dní. Více info: www.skiarlberg.at
Nejlepší běžkování – Olympiaregion Seefeld
Přestože v Seefeldu se dá jezdit i na sjezdovkách, hlavním tahákem je jednoznačně běžkování. Náhorní plošina mezi Seefeldem, Scharnitzem a obcí Leutasch totiž tradičně vyhrává všechny ankety v kategorii nejlepší běžkařský areál v Alpách.
Již dvakrát se zde konala zimní olympiáda a jedenkrát mistroství světa. Běžecké okruhy o celkové délce 260 kilometrů jsou barevně rozděleny podle obtížnosti. Vybírat si můžete ze 14 modrých, 11 červených a 10 černých okruhů jak na klasiku, tak na bruslení.
Nadmořská výška: 800 až 1410 m. Běžecké stopy: 266 km. Poplatek ze běžecké areály: 4 eura na den, s kartou pro hosty zdarma. Více info: www.seefeld.com
Nejlepší apres ski – Ischgl
Pořádná dovolená je především vydatný odpočinek a bujará zábava. V Rakousku to znamená lyžařské disco a šnaps s kompotovanou hruštičkou. A nejlepší apres-ski party, včetně mega koncertů světových hvězd, jsou jednoznačně v Ischglu.
Kromě hvězd jako Tina Turner, Elton John či Rihanna tu na vás čekají ale především perfektní sněhové podmínky a 215 km sjezdovek všech obtížností. Když k tomu přidáte bezcelní zónu v Samnaun na švýcarské straně střediska, tak je otázka, kam vyrazit na „pařicí dovolenou“, vyřešená.
Nadmořská výška: 1400 až 2864 m. Počet vleků: 39. Délka sjezdovek: 215 km. Ceny skipasů: 42,50 eura na 1 den, 226 eur na 6 dní. Více info: www.ischgl.com
Skokan roku – Grossglockner Resort Kals-Matrei
Projekt vytvoření nového střediska Grossglockner Resort byl už dlouhé roky v plánech na papíře. Letos se konečně povedlo dva skiareály Kals a Matrei propojit i ve skutečnosti. Díky nové osmimístné gondole vznikla největší lyžařská oblast východního Tyrolska.
Výhledy na 60 alpských třítisícovek v čele s Grossglocknerem, nejvyšší horou Rakouska, neexistující fronty a nové lanovky včetně vyhřívané šestisedačky na Cimaross jsou hlavní taháky, proč zkusit východní Tyrolsko.
Nadmořská výška: 920 až 2621 m. Počet vleků: 14. Délka sjezdovek: 110 km. Ceny skipasů: 36 eur na 1 den, 177,50 eura na 6 dní Více info: www.gg-resort.at

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám