Hlavní obsah

Davy turistů objevují romantické plavby za malajskými světluškami

Novinky, Lucie Poštolková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Světlušky se staly v malajském Selangoru hojně vyhledávanou turistickou atrakcí. Měsíčně do parku na romantické plavby za svítícími broučky zavítá na 3000 turistů. Místní tvrdí, že se jedná o jeden ze sedmi přírodních divů světa.

Článek

Poletující roje světlušek leckomu připomenou dětství, kdy se vydával na noční výpravy do lesů či sledoval večerníček o Karafiátových broučcích. Kdy naposledy jste viděli světlušky?

Když se vydáte k malajské řece Selangor, najdete zde oblast asi deset kilometrů dlouhou, kde se světluškám opravdu daří. Díky unikátnímu prostředí a místním lidem vzniklo nejznámější místo, kde se světlušky vyskytují v tak hojném počtu. Ve slané vodě v ústí řeky Selangor pomalu tlejí stromy, které vypouštějí z listů tekutiny, jež světlušky vyhledávají.

Foto: Profimedia.cz

Lampyris noctiluca

Výhodným místem pro pozorování světlušek je vesnice Kuantan u Selangoru. Právě odtud vyrážejí lidé na okružní plavby. Místo motorových člunů plují na veslicích, aby neznečistili řeku a nevytvářeli hluk, který malým broučkům nesvědčí.

Pokud byste se vydali lesem pěšky, tisíce světlušek by tancovalo ve vzduchu před vámi. Magickým momentem je, když se postupně rozsvěcují a během tří sekund svítí všechny najednou. "Tohle jsem v životě neviděl. Je to vzrušující zážitek," svěřil se francouzský turista.

Foto: Profimedia.cz

Lampyris noctiluca

V současnosti ubývají kolonie světlušek po celém světě. I v Selangoru se snížil jejich počet vinou pozornosti turistů. Nesvědčí jim umělé osvětlení ani blesky z fotoaparátů, vysvětlil pan Grace z Institutu pro Malajské pralesy.

"Počty světlušek se snižují a hlavním důvodem zůstává světelné znečištění. Kvůli tomu mají turisté zakázáno používat v rezervaci fotoaparáty s bleskem, který narušuje fotochemickou reakci, díky které světlušky svítí," dodal Grace.

Foto: Profimedia.cz

Lampyris noctiluca

Reklama

Související články

Deset nejlepších plážových měst na světě

Váháte, jestli dát při dovolené přednost opalování na pláži, nebo raději poznávat kulturu, kavárničky, městská zákoutí a nasávat atmosféru středomořských...

Výběr článků

Načítám