Hlavní obsah

Další italské město rozdává domy zcela zdarma

Novinky, mšv

Některým italským městečkům a vesničkám dlouhodobě hrozí zánik kvůli nedostatku obyvatelstva. Mnoho z nich už proto v minulosti nabídlo domy zcela zadarmo nebo za symbolické euro. Nyní se k nim připojuje sicilská obec Cammarata, kde je zájemcům k dispozici zatím dvanáct opuštěných domů, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Městečko Cammarata leží na dohled vulkánu Etna.

Článek

V Cammaratě je chátrajících domů asi přes sto. Starosta Vincenzo Giambrone proto jejich bývalé majitele přesvědčil, aby se nemovitostí vzdali a dali jim tak šanci na další život. „Nedokážu vystát představu, že by se tohle nádherné historické centrum mělo vylidnit a stát ruinou,“ řekl serveru CNN Travel. „Ničí mě to.“

Zájemcům je zatím k dispozici dvanáct domů. Podobně jako v jiných italských městech, i v Cammaratě je ale vlastnictví podmíněno splněním určitých požadavků. Budoucí majitelé se musejí zavázat, že nemovitost do tří let zrenovují, a zároveň musejí představit kompletní plán rekonstrukce. Vyžadována je také vratná záloha pěti tisíc eur (127 tisíc korun), která se zájemcům vrátí po dokončení.

Další dvě italská městečka nabízejí domy za euro

Cestování

Mezi zájemci budou upřednostněny mladé páry, obzvláště ty s dětmi, které obdrží dokonce bonus tisíc eur (25 tisíc korun).

Spustit revoluci

Městečko je zasazeno mezi zelenajícími se poli, navíc nabízí dramatické výhledy na Etnu, sicilský aktivní vulkán. Podle starosty si obyvatelé Cammaraty zakládají na pohostinnosti. „Návštěvníci a hosté jsou dokonce důležitější než naše vlastní rodina,“ tvrdí. Dodává, že nově příchozí by měli získáním domu nastartovat revoluci a nakopnout místní ekonomiku.

To je koneckonců cílem i dalších italských městeček, které lákají zájemce z celého světa na domy zdarma. Jak se totiž množství lidí stěhuje do velkých měst, malé obce strádají a často nemají dostatek peněz na běžný chod, natož na rekonstrukci domů.

Reklama

Výběr článků

Načítám