Hlavní obsah

Ďáblův most v Německu je krásný v každém ročním období

Novinky, mšv

Skoro jako portál do jiného světa vypadá Ďáblův most v Německu, když se odráží na hladině jezírka. Na klidné vodě totiž vytváří téměř dokonalý kruh, a přestože ho lze pozorovat jen zpovzdálí, je to oslnivá podívaná snad v každém ročním období. A plusem je, že neleží zase tak daleko od českých hranic.

Foto: Profimedia.cz

Odraz mostu vytváří téměř dokonalý kruh.

Článek

Ďáblův most, v originále Rakotzbrücke, se nachází u vesničky Kromlau ve stejnojmenném rododendronovém parku, a pro svůj vzhled je častým cílem fotografů i běžných turistů. Jeho přezdívka odkazuje k mostům, které vznikaly v různých časových obdobích — nejčastěji však ve středověku — a lidé se domnívali, že je nemožné, aby byly postaveny lidskou rukou. A jako skoro vše v oněch dobách, jejich vznik přičítali nadpřirozeným silám, respektive ďáblu.

Foto: Profimedia.cz

Most je veřejnosti nepřístupný. Přesto se občas najde někdo, kdo zákaz poruší.

Foto: Profimedia.cz

Rakotzbrücke je vděčné místo pro fotografy.

Rakotzbrücke, pojmenovaný podle jezírka Rakotzsee, nad nímž se pne, ovšem nevznikl ve středověku, ale mnohem později — zhruba kolem roku 1860. A i přes zlověstné pověsti, které ďáblovy mosty obestírají, ho stavěli lidé, a to z čedičových bloků, které byly do parku dopraveny zejména z lomů v Saském Švýcarsku. Důvod jeho vzniku byl prostý, šlo o čistou estetiku. Výstavba zabrala sice kolem 10 let, ale výsledek tohoto dlouhého úsilí rozhodně nepřišel vniveč.

Účelem mostu nikdy nebylo spojit dva břehy, protože jezírko je malé a dá se obejít během chvilky. Na most je proto vstup zakázán z důvodu jeho zachování pro další generace. A prohlédnout si ho lze ve kterémkoli ročním období.

Foto: Profimedia.cz

V zimě sice nelze obdivovat odraz na hladině, i tak ale most působí mysticky.

Na jaře ale lze obdivovat i samotný park, když v něm kvetou liliovníky, azalky nebo rododendrony. Také podzimní barvy dodávají mostu na pořádné romantice. Pro fotografy je aktuální roční období vhodné i kvůli nižšímu postavení slunce a barvě světla. V zimě jezírko a most vypadají nejzlověstněji.

Kromlau leží na německo-polských hranicích v Sasku. Jeho návštěvu lze spojit i s prohlídkou Drážďan, které se nachází asi hodinu a půl cesty autem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám