Hlavní obsah

Čtyři sportovci uběhli 150 kilometrů napříč Namibijskou pouští

Uběhnout na 150 kilometrů jedním z nejsušších míst naší planety, tedy Namibijskou pouští v Africe, byl úkol pro sedm sportovců z expedice, která se během pěti měsíců snaží zdolat africký kontinent. V extrémní podmínkách vypil každý z účastníků na deset litrů tekutin denně. Všichni se potýkali s většími či měnšími problémy. Přeběhnout Namibijsou poušť se podařilo jen čtyřem z nich.

Článek

Namibijská poušť čili Namib je jednou z nejsušších pouští na světě. Ročně v ní spadne maximálně kolem 15 milimetrů srážek, které nepocházejí z deště, ale z ranní mlhy. Ta se tvoří díky studenému Benguelskému proudu. Poušť se táhne téměř dva tisíce kilometrů podél moře od jižní části Angoly přes celou Namibii až k ústí řeky Oranje a tvoří tak osamělé pobřeží jihozápadní Afriky a především samotné Namibie.

Sedm sportovců z Old Spice Africa Expedition se do Namibie přesunulo, aby zde uběhli v extrémním horku 150 kilometrů. Po dobu tří dní si tu sáhli na dno fyzických sil.     

Běh v extrémním prostředí si vyžádal problémy s koleny, kotníky a puchýři. Bohužel jen čtyři byli schopni uběhnout celou plánovanou trasu. Ostatním nebylo dobře a zmeškali tak třetí den - uběhli "pouhých" 100 kilometrů. Úkol vzdali kvůli úžehu, a také se dostavily velké žaludeční potíže. 

Namibijská poušť patří mezi nejsušší místa planety. Foto: Old Spice Expedition

"Myslím, že běh pouští je jedna z nejnáročnějších věcí na světě," řekl Maďar Hídvégi-Üstös Pál o třech dnech v poušti. "Celou dobu svítí slunce, písek lítá do bot a dráždí a pálí nohy. Museli jsme se natírat krémem na opalování, ale stékal nám po tvářích a s potem nás pálil na kůži. Jde o fyzicky i psychicky mimořádně náročnou záležitost. Nesmíte si to ovšem připouštět a zastavit se.

Když se totiž zastavíte, tak už se nerozběhnete. Nezáleží na tom, jak moc jste unavený nebo jak moc vás bolí tělo, musíte běžet pořád dál. Když už nemůžete běžet, tak jdete a nakonec se jen vlečete. Jste robot, nic necítíte, jdete jen dál a dál. O tom je běh pouští," popsal výzvu. 

Deset litrů vody denně

Sportovci museli denně vypít deset litrů tekutin, jelikož běh za obrovského vedra představuje obrovský nápor na tělo. Tělesná schránka se rychle dehydruje, pokud není zajištěn neustálý přísun vody. Pro tělo je životně důležitá i sůl, kterou sportovci doplňovali pitím speciálních energetických nápojů. 

"Čtyřem klukům nebylo po dobu běhu dobře, tři z nich měli problém se žaludkem. Neměli chuť k jídlu, udělalo se jim špatně z jednoho loku vody. Ale byli jsme v Africe, nezáleželo na tom, kdo se jak cítí nebo co kdo chtěl. Musíte doplňovat tekutiny jinak, jinak může nastat kolaps organismu. Horkem ovšem voda zteplala, a tak jsme museli pít vodu vlažnou. 10 litrů denně. Řeknete si, že nejde o nijak zásadní problém - vlažná voda. Ale i taková nepatrná drobnost Vám moc nepřidá," pokračoval o potížích Pál. 

Díky náležité lékařské péči propásli čtyři nemocní sportovci jen jeden den a poté se připojili k týmu. Vzhledem k náročnosti celé Expedice je neustálý lékařský dohled nutností, a tak doktor kontroloval zdravotní stav každého člena týmu několikrát denně.  

Udržovat kontakt s týmem Old Spice Africa Expedition byl v Namibii téměř nadlidský úkol. Dosah se měnil metr po metru a bylo téměř nemožné být neustále v kontaktu. Namibie se snaží vyřešit dodávku elektřiny do mobilních sítí solární a větrnou energií. Momentálně je, jak se mohli účastníci Expedice sami přesvědčit, situace velice špatná.

O expedici

Old Spice Africa Expedition znamená pro sedmero sportovců z východní Evropy 150 dní plných adrenalinových sportů v extrémně náročných podmínkách. Celkově na cestě z Kapského Města do Alexandrie urazí po Africe téměř 13 500 kilometrů. V průběhu pětiměsíční výpravy stráví členové týmu 2 224 kilometrů v kajaku, přes 9 000 kilometrů urazí na kolech, 130 kilometrů ujedou na quadech, na 100 kilometrů trasy nasadí na nohy in-line brusle a 240 kilometrů členové expedice poběží.

Podrobnosti o celé expedici je možné sledovat na www.oldspiceexpedition.com.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám