Hlavní obsah

Co všechno zabalit, když jedeme pod stan

Právo, Blanka Dvořáková

Chcete prožít dobrodružné a levné prázdniny? Zapomeňte na drahé hotely i penziony a vydejte se s dětmi pod stan. Jedno, zda se vydáte po horách nebo na vodu, kolo či jen tak k rybníku. Vždy se vám bude hodit stan, spacák a karimatka. Nezapomeňte ani na turistickou navigaci a fotoaparát.

Foto: Profimedia.cz

Stany by se měly dát snadno vypnout a vztyčit v jakémkoliv terénu, včetně skalnatého. Mají mít samostatnou konstrukci a dostatečně dlouhé vypínací šňůry.

Článek

Příliš levný stan ze supermarketu je dobrý tak na zahrádku. Přestože cenově nejdostupnější jsou jednoplášťové stany, na kempování, turistiku i pro náročnější outdoorové aktivity si raději vyberte univerzální dvouplášťový turistický stan s tropikem, který rychle a jednoduše postavíte i ve větru a při dešti.

„Tropiko chrání vnitřní stan před vodou a UV zářením. Když je řádně vypnuté, odvádí z vnitřního stanu vlhkost, která pak stéká v podobě vody po jeho plášti na zem. Tomu pomáhá i účinné odvětrávání,“ říká outdoorový expert Petr Ferda z Liberce.

Jak správně vybírat

  • Důležité je prostředí, ve kterém se bude používat. Hlavní důraz by měl být kladen na funkčnost a vysokou kvalitu provedení.
  • Odolnost, lehkost a trvanlivost jsou základními vlastnostmi kvalitní konstrukce. Stany jsou vždy vybaveny tyčemi, které materiálově maximálně podporují jejich funkci.
  • Důležité je zajistit sucho uvnitř stanu. Dbejte na to, aby podlážka byla dostatečně zvednutá po celém jejím obvodu.
  • Stany by se měly dát snadno vypnout a vztyčit v jakémkoliv terénu, včetně skalnatého. Mají mít samostatnou konstrukci a dostatečně dlouhé vypínací šňůry, které umožňují ukotvení v přírodě, například ke stromu, kamenu nebo kořenu.
  • Správně navržený tvar předsíňky a jejího přetažení chrání vnitřní prostor před větrem a deštěm. Větrací otvor a speciálně vykrojené okraje vnějšího stanu jsou základem dobrého odvětrávání.
  • Barva určuje, jak je stan viditelný v okolí, ale také jaké světlo bude uvnitř. U tzv. expedičních stanů je kladen důraz na dobrou viditelnost v terénu.
  • Vhodné jsou vnitřní odkládací kapsy a poutka. Můžete tak odložit nůž, mobil, zavěsit čelovku nebo usušit vlhké oblečení.
  • Správný obal umožní rychlé a snadné sbalení. Nejvýhodnější jsou obaly kompresní s velkými vstupy, umožňující zmenšení objemu až o 20 %.

Spacák hraje prim

Pro letní turistiku se hodí nejlépe lehké spací pytle se značkovou syntetickou náplní.

Spacák nechte po výpravě jeden až dva dny rozbalený v dobře větrané místnosti. Rozhodně ho „nesmažte“ na slunci. Nesmotávejte ho, aby se opakovanými ohyby nenamáhala stejná místa a nedocházelo k poškození vrstev izolační náplně. Jednoduše ho do obalu namáčkněte, takže se ohne pokaždé jinde a jinak. Při skladování nevkládejte spacák do kompresního obalu. Pokud na to máte prostor, skladujte spací pytle zavěšené „nohama“ nahoru na suchém, temném místě.

Ani ránu bez karimatky

Dobrý stan a spacák je jenom polovina úspěchu. Od chladu vás ani sebelepší spacák izolovat nebude - potřebujete ještě izolační podložku. Pokud kempujete přes celý rok, pořiďte si raději dvě karimatky. Jednu lehkou, levnou a skladnou na léto a různé akce a jednu kvalitnější, na náročnější pobyty v přírodě. Důležité je nosit karimatku v dobrém obalu, aby se nepoškodila. Samonafukovací podložky je pak vzhledem k možnosti poškození nejlepší mít uvnitř batohu.

Nejrozšířenější skupina karimatek je vyrobena z pěnové hmoty. Jsou lehké a snesou i drsné zacházení. Jejich izolační schopnost je dána především tloušťkou. Profilování či žebrování karimatek zvyšuje jejich komfort - nekloužou, umožňují nocleh i na kamenitém povrchu.

Poněkud dražší jsou pěnové karimatky z EVA materiálu (etylenvinylacetát), které jsou hladší, pružnější, „gumovější“ a skýtají větší komfort. Další alternativou jsou alumatky z tenké fólie a pěnového materiálu s reflexní hliníkovou vrstvou. Téměř nic neváží a jsou příjemnou podložkou pod spacák, chránící před špínou a vlhkem. Samonafukovačky patří k tomu nejlepšímu, co je pro nocování v přírodě k dispozici. Spojují v sobě výhody pěnových karimatek a nafukovacích matrací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám