Hlavní obsah

Čínská jeskyně ukrývala tisíce let explicitní erotické obrazy

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na severozápadě Čínské lidové republiky byly objeveny tisíce let staré jeskynní rytiny. Zobrazují starověký rituál plodnosti a z dnešního pohledu něco, co připomíná pornografii.

Foto: Archiv organizace Center For The Study Of Eurasian Nomads

V jeskynních rytinách je zhruba 100 figur v obdobných pózách, pravděpodobně při rituálním tanci.

Článek

V severní části provincie Sin-ťiang v Číně objevili archeologové takzvané petroglyfy, což jsou obrazy vytesané do kamene. V chráněné jeskyni pohoří Tchien-šan se odborníkům naskytl překvapivý pohled. Rytiny na stěnách jeskyně totiž odhalují intenzivní rituál plodnosti.

Foto: Archiv organizace Center For The Study Of Eurasian Nomads

Jednotlivé postavy byly autory zvěčněny v různých velikostech. Některé dokonce i v nadživotních rozměrech.

Stáří petroglyfů v Tchien-šan odhadují archeologové na 4000 let. Výtvory se zabývá také americké Centrum pro studium euroasijských nomádů. Nomádi byli členové kmenů, které kočovaly z místa na místo. Zatímco většina jiných takto starých výtvarných děl je abstraktních, tyto zobrazují místy poměrně konkrétně sexuální orgie, které rituál provázely.

Identifikovat jednotlivé "panáčky" zdánlivě není komplikované. Postavy žen připomínají svým tvarem přesýpací hodiny, postavy mužů nelze přehlédnout kvůli výraznému přirození. Některá stvoření však mají dvě hlavy nebo nesou znaky obou pohlaví. Určit jejich roli v rituálu plodnosti je pro odborníky složitější.

Většina ze zhruba sta zobrazených figur má tenké ruce ohnuté v lokti téměř do pravého úhlu – jedna míří dolů, druhá nahoru. To byla pravděpodobně slavnostní póza, která k rituálu a jeho tanci patřila.

Foto: Archiv organizace Center For The Study Of Eurasian Nomads

Na první pohled nenápadná výzdoba chráněných jeskyní v horách Tchien-šan odhaluje tisíce let starý rituál plodnosti.

Zatímco některé postavy jsou vytvořeny v nadživotní velikosti (především ty ženské), jiné jsou miniaturní. Kromě lidských postav jsou na zdech jeskyně vyryta také zvířata – především psi a kočkovité šelmy. O tom, jak přesně rituál probíhal, odborníci zatím spekulují nad výkladem zobrazených výjevů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám