Hlavní obsah

Čína se chlubí novým vlakem. Jezdí bez strojvůdce rychlostí až 350 km/h

Novinky, mšv

Čína pokořila nový milník na poli železnic. Představila vlak, který je schopen jet až 350 kilometrů v hodině, navíc ho neobsluhuje žádný strojvůdce - je tak údajně první svého druhu s takovou rychlostí. Spojuje Peking s městy Jen-čching a Čang-ťia-kchou, ve kterých se mají konat akce spojené se zimní olympiádou v roce 2022, napsal server CNN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čína uvádí do provozu autonomní rychlovlakVideo: Reuters

 
Článek

Doba cesty mezi Pekingem a konečnou stanicí v Čang-ťia-kchou se tím z nějakých tří hodin smrskla na pouhých 47 minut. Pro turisty je nová dráha zajímavá i z důvodu, že vlak staví ve stanici Pa-ta-ling, u které se nachází nejnavštěvovanější úsek Velké čínské zdi.

Vlak na svou první cestu vyrazil těsně před koncem uplynulého roku a dráha, po níž jezdí, se pyšní přízviskem první chytrá vysokorychlostní železnice na světě. Je to z důvodu, že jsou mimo jiné vagóny pokryty 5G signálem, mají chytré osvětlení, ale také skoro tři tisíce senzorů, které během cesty sbírají data a dokážou okamžitě detekovat jakékoli provozní abnormality. Každé ze sedadel pak disponuje vlastní dotykovou obrazovkou a bezdrátovými nabíjecími panely.

Myslelo se na sportovce

Přestože jsou vlaky zcela autonomní, na jejich palubě má být stejně dohlížející pracovník. Cestující si aktuálně lístky musejí rezervovat s dvoudenním předstihem a cenové rozpětí se pohybuje mezi 270 a 860 korunami.

Rychlovlaky byly navrženy i s myšlenkou, že budou za dva roky převážet sportovce a novináře. Některé vagony proto disponují větším prostorem na zimní sportovní vybavení. Jídelní vůz se zase bleskurychle může proměnit v press centrum, které nabídne reportérům dostatek prostoru pro jejich potřeby.

Server CNN připomíná, že Čína je dnes domovem největší železniční sítě pro rychlovlaky na světě, zabírá asi 35 tisíc kilometrů. V zemi operuje také takzvaný šanghajský maglev, který je nejrychlejším traťovým vozidlem světa.

Dovznáší se maglev až do Města chrámů?

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám