Hlavní obsah

Chudou čínskou vesnici pomohly vzkřísit obří nástěnné malby

Novinky, Michael Švarc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obyvatelé čínské vesnice Kao-feng žili ještě před několika lety na hranici bídy. To se však změnilo díky projektu, při kterém desítky domů ozdobily velké nástěnné malby. Ty teď slouží nejen ke zkrášlení prostředí, ale i jako turistický tahák.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malby na domech zlepšily obyvatelům čínské vesnice Gaofeng životVideo: Reuters

 
Článek

Vesnice ukrytá v horské oblasti provincie Kuej-čou nyní přitahuje zraky návštěvníků asi dvacítkou barevných trojrozměrných maleb, které zdobí domy místních obyvatel. Postaral se o ně tým profesionálních umělců z provincie Ťiang-su v rámci projektu, jenž měl za cíl snížit chudobu ve vsi. Nástěnné malby, které byly pouze jedním z aspektů pomoci, nyní pokrývají 5000 metrů čtverečních, píše agentura Reuters.

Tým dobrovolníků se také zaměřil na to, aby se dostalo pomoci místním malým podnikům a aby se turisté seznámili s kulturou zdejší etnické komunity. Vylepšení se dočkala kromě prostředí také infrastruktura. Na konci loňského roku mohli obyvatelé konečně prohlásit, že nežijí na hranici chudoby.

„V minulosti tu nebyla žádná slušná silnice, infrastruktura i čistota prostředí byly velmi slabé. Po zásahu se radujeme z lepšího okolí, máme tu i odpadkové koše. Dnes je náš život kouzelný stejně jako nástěnné malby,“ uvedla místní obyvatelka Jang Chungová.

Nejvyšší venkovní výtah světa jezdí v Číně. Nabízí výhledy do krajiny z Avatara

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám