Hlavní obsah

Chorvatsko znepokojují ohniví červi v moři. Způsobují zdravotní komplikace

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko se potýká s palčivým problémem. Návštěvníky pláží ohrožují takzvaní ohniví červi, mořští živočichové, kteří dovedou při bodnutí způsobit člověku nepěkné zdravotní komplikace. Hlášeno je několik případů, místní se proto koupání raději vyhýbají, informovaly chorvatské servery Dnevnik a Morski.

Foto: Profimedia.cz

Ohnivý červ.

Článek

Ohnivý červ (Hermodice carunculata) obývá většinou hlubiny moře. Začíná se ale objevovat i na mělčině, kde ohrožuje plavce. Tělo má pokryté drobnými jehličkami, pomocí nichž vypouští do oběti toxiny. Ty mohou způsobit velkou bolest a zdravotní komplikace. Své o tom ví plavec, kterého červ nedávno bodnul v zátoce poblíž vesnice Rogoznica. Noha mu začala rychle otékat, a když nastoupila i horečka, zavolal si raději sanitku.

Červ není údajně žádným invazivním druhem, o jeho existenci už dobře vědí potápěči a rybáři. Ti podle některých nesou za přesun červa k mělčinám také vinu. „Chytají se na sítě a napadají ryby, nehledě na jejich velikost. Nemůžeme s nimi mnoho dělat,“ stěžuje si rybář Sandro Brave.

Červi se přichytí na sítě, které rybáři v moři údajně nechávají i několik dnů. Potom se živočich snáz dostane k pobřeží, kde ohrožuje plavce. „Rybáři jsou velmi nezodpovědní a nechávají sítě v moři po dobu pěti až deseti dní, je jim to jedno,“ uvedla jedna z místních Silvija Tomašová.

Vyhovují jim teplé mělčiny

Za množením červů stojí pravděpodobně i oteplování. „Moře je čím dál teplejší, což tomuto druhu zjevně vyhovuje, a tak se přesouvá do mělčích oblastí,“ vysvětluje Maja Krželjová z katedry mořských studií univerzity ve Splitu.

Při kontaktu červa s člověkem je podle ní nejdůležitější zabránit zánětu a vytáhnout všechny štětiny z těla. „Mají ve svém těle množství toxinů, které mohou při uvolnění způsobit otravu,“ dodala. Červ napadá také mořské hvězdice a živí se mršinami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám