Hlavní obsah

Chorvatské pláže jsou přívětivé i ke čtyřnohým kamarádům

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chorvatsko se u Čechů stále drží na špičce oblíbenosti, co se letních dovolených týče. Láká svou výhodnou dojezdovou vzdáleností i krásným a čistým mořem. Na spoustu pláží navíc mohou turisté zavítat i se svými čtyřnohými kamarády. Asociace cestovních kanceláří ČR ve spolupráci s Chorvatským turistickým sdružením připravila seznam těch, na které je povoleno vzít i své mazlíčky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Povolení nebo zákaz pohybu psů je na kompetenci individuálních lokalit, jednotný zákon neexistuje. Obecně však platí, že se vaši mazlíčci mohou koupat tam, kde není psáno jinak nebo kde není značka, která by jim to zakazovala. Čtyřnozí společníci se z drtivé většiny nemohou pohybovat na hlavních městských plážích, zatímco na divokých – tedy mimo město – se o problém nejedná, uvádí ACK ČR v tiskové zprávě.

Cestovní pojištění pro sebe i zvíře

„Nezapomeňte, že stejně jako vy potřebujete platný cestovní pas nebo občanský průkaz pro cestu do Chorvatska, musí mít i váš čtyřnohý kamarád identifikační doklad. Nechte mu ho vystavit a ověřte si, že obsahuje i údaje o platném očkování proti vzteklině,“ radí Simona Fischerová z ACK ČR. Dodává, že zvíře by mělo být rovněž opatřeno elektronickým mikročipem.

Pokud sami nejste uvedeni v dokladech jako majitelé psa, je dobré mít s sebou zmocnění majitele, že s cestou zvířete souhlasí. „Některé pojišťovny nabízejí i cestovní pojištění pro čtyřnohé kamarády. Využijte jejich nabídky a nevydávejte se na cesty ani bez platného pojištění pro vás. Veterinární, ale ani lékařská pomoc nebývá v zahraničí levná,“ doplňuje Fischerová.

Foto: Profimedia.cz

Jedno z označení pláže pro psy

Aby se dostálo bezpečnostním pravidlům, měl by být pes během cesty upoután speciálními pásy nebo by měl být ve fixované přepravce na zadních sedadlech auta. „Obliba vyrážet na dovolenou se psy u českých turistů v poslední době stoupá. Chorvatsko patří mezi země, které jsou k domácím mazlíčkům otevřené,“ uzavírá Fischerová. Dokazuje to například i plážový bar, který se loni otevřel u městečka Crikvenica a který je určen speciálně čtyřnohým společníkům. V něm si mohou dát třeba pivo nebo zmrzlinu. [celá zpráva]

Seznam pláží, na které můžete se psem
OblastPláž
ISTRIE
Medulin a PulaNa Zlatnom rtu, v kempu Polari, v resortu Villas Rubin, část pláže Paradiso Beach
PorečV oblasti Stari Červar, zátoka u hotelu Laguna Materada, pláž Blue Moon, část pláže v zátoce Bijela, pláž kempu Istra. Na pláže s modrým značením, cedulí či vlajkou mají psi vstup zakázán!
Novigrad i UmagResort Kangera, Savudrija, Sol Polynesia, Sol Stella Martis
Labin i RabacPovoleno všude, kde není modrá vlajka
PremanturaPláž v kempu Stupice i celý mys Kamenjak
PulaPlaža pro psy Veruda
SavudrijaPlaža pro psy u majáku
Umag - KatoroČást pláže Sol Polynesia, pláž Stella Maris, část pláže v kempu Park Umag
DALMÁCIE
Ostrov Vis - KomižaVartalac
SplitSeverozápadní část Kašuna, západní část Kašteletu, prostor Kvadar na Žnjanu, Trstenik i Lumbarda ispod Pazdigrada, ale po 20. hodině
Ostrov PagPláž v kempu Straško
DubrovníkPláže u okolí města Slano u Dubrovníku
TrogirKaštela kod Trogira
Ostrov BračPláž pro psy v Bolu, pláž před Zlatým mysem ve městě Bol
Ostrov HvarČást pláže Zarace
KVARNER
RijekaIgraliště, stadion Kantrida, pláž Brajdica
KostrenaMikulova Kava
OpatijaPunta Kolovi
LovranVille Frappart
CrikvenicaLučica Podvorska
Novi VinodolskiUvala Mala Draga
Ostrov KrkRedagara, Vela Plaža u Bašky, Kijac u Njivice a Punta Šilo u Šila
PunatMala Krasa
VrbnikMala Javna
ČižiciUvala Soline
CresKemp Kovacine, ACI Marina Cres, Gavza
Zdroj: ACK ČR, Chorvatské turistické sdružení

Anketa

Komu svěřujete psa, když jedete na dovolenou?
Jede vždy s námi
47,5 %
Hlídají ho příbuzní
30,5 %
Hlídají ho přátelé
1,7 %
Hlídají ho sousedé
1,7 %
Využíváme psí hotel nebo podobnou službu
5,9 %
Nikam nejezdíme
12,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 118 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám