Hlavní obsah

Cesta ke Kildaltonskému kříži je vystlána pávy

Novinky, Taťána Marenčíková (Bowmore)

Skotský ostrov Islay patří do souostroví Vnitřních Hebrid. Díky divoké přírodě a rozmarnému počasí je znám hlavně milovníkům mystické mlhy kvalitní whisky. Vždyť se na ostrově s 3000 stálými obyvateli nachází osm aktivních palíren a několik zaniklých. Islay je však také domovem jednoho z nejzachovalejších raně křesťanských monumentů v západní Evropě.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Kildaltonský kříž je více než 1200 let starý.

Článek

Kildaltonský kříž, který je datován zhruba do druhé poloviny osmého století, je jedním z nejpůsobivějších dochovaných artefaktů svého druhu. Jedná se o takzvaný vysoký či také stojící keltský kříž. A proč je kříž označován jako keltský, když je raně křesťanský? Díky svému tvaru - kombinaci kříže a kroužku.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Na kříži jsou za správného světla patrné biblické výjevy.

Podle pověsti byl tento typ kříže zaveden jedním ze svatých, když na jednom irském ostrově šířil křesťanství mezí tamější pohanskou populací. Lze jej chápat buď jako určité kompromisní spojení kříže křesťanského se slunečním, nebo naopak jako zpodobnění nadvlády Ježíše nad pohanskými bohy. Podobné kříže lze nalézt i na skotském ostrově Iona.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Historie přilehlého kostela sahá zhruba do 12. století.

Monument, vztyčený u Kildaltonského kostela na malebném hřbitově, má dodnes, přestože byl asi 1200 let vystaven často drsnému skotskému počasí, stále velmi dobře čitelné biblické výjevy. Na 2,65 m vysokém a 1,32 m širokém kříži ze šedozelené břidlice lze rozpoznat Pannu Marii s Ježíškem, Kaina vraždícího Ábela, Davida, který zabíjí lva, anděly nebo hady.

Pávi, kam se podíváš

Na východní straně kříže můžeme vidět i pávy, hodující na hroznech. A nejsou to jediní pávi, na něž při cestě za křížem narazíte. Nachází se na východní části ostrova, a abyste se k němu dostali, musíte z hlavní silnice odbočit doprava za palírnou Ardbeg a na místo dojedete po bezmála deseti kilometrech.

Foto: Novinky

Palírna Ardbeg slouží jako orientační bod. A pěším turistům či spolucestujícím i jako občerstvovací stanice.

Pomalá klikatá jízda po nezpevněné cestě vede kolem několika samot, a pokud zhruba v půli cesty najednou spatříte modrozelený záblesk nebo neobvyklé výkřiky, raději se připravte dupnout na brzdu.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Pávi číhají na cestě ke kříži.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Jedlé poplatky za průjezd vybírají velmi důsledně.

Cestu ke kříži totiž střeží hejno pávů, kteří se pasou okolo silnice. Nelze navíc spoléhat na jejich pud sebezáchovy. Překvapení turisté totiž obvykle zastaví a podělí se s pávy o nějakou tu pochutinu. Zvuk motoru proto na pestrobarevná zvířata nepůsobí výstražně, ale naopak jako vábnička. Jako by chtěli návštěvníkům ukázat, na co se mohou na konci kodrcavé jízdy těšit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám