Hlavní obsah

České turisty čím dál víc přitahuje Antarktida a severní pól

K oblíbeným destinacím českých turistů se přidává Antarktida i severní pól. Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) se na tyto náročné cesty vydávají desítky Čechů. Dosud navštívilA Antarktidu asi stovka Čechů a tři desítky se vydaly na severní pól.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec Yalm na cestě na Severní pól.

Článek

Zájmu o ledové dobrodružství vycházejí vstříc cestovní kanceláře. Zájemci si mohou vybrat ze čtyř zájezdů tohoto typu: ledoborcem na severní pól, dobytí severního pólu na běžkách, zájezd lodí do Antarktidy a dobytí jižního pólu na běžkách.

Foto: Profimedia.cz

Ledoborec Yalm na cestě na Severní pól.

Zájezd ledoborcem Yamal na severní pól přijde na 550 000 korun. Je možné jej realizovat jen v červenci, kdy je v této oblasti nejtenčí led. Provozovatel ledoborce negarantuje, že se turisté na severní pól dostanou.

V případě velmi tuhé zimy může být tak tlustý led, že se jím plavidlo neprobije. Zúčastnit se této cesty může pouze 100 000 lidí z celého světa a místa jsou prý každý rok vyprodána. Plavba trvá 16 dní. Dosud se jí zúčastnilo zhruba 20 Čechů.

Foto: Profimedia.cz

Největší otužilci si vyzkoušeli nejstudenější moře na Severním pólu.

Na programu jsou průzkumné lety vrtulníkem k obhlídce zamrzlého oceánu a trhlin v ledu. Při troše štěstí mohou na ledových planinách zahlédnout tuleně a lední medvědy.

V závislosti na plavebních podmínkách následuje doplutí na severní pól, výstup na led, oslava dobytí cíle, pro odvážné zájemce i možnost krátkého ponoření do moře v brázdě otevřené hladiny za ledoborcem.

Dobytí severního pólu na běžkách

Na českém trhu je také další možnost dobytí severního pólu, a to na běžkách. Zájezd stojí 669 000 korun na osobu a trvá osm dní. Dosud tuto možnost využilo asi deset Čechů včetně dvou žen. Složení skupiny je vždy mezinárodní.

Cesta je relativně komfortní. Zatímco turisté postupují na běžkách, zástupci cestovní kanceláře vrtulníkem přepravují zavazadla a připravují přenocování na dalším místě. Po celou dobu je zajištěný patřičný servis.

Cesta do Antarktidy

Dalším neobvyklým zájezdem je cesta do Antarktidy. Trvá 18 dní a cena je od 230 000 korun na osobu. Pluje se z jižního cípu Jižní Ameriky do Antarktidy dva dny přes Drakeův průliv, který je jedním z nejrozbouřenějších moří světa. Cestovatelé prý trpí obvykle několik dnů nevolnostmi.

Foto: Profimedia.cz

Tučňák císařský

Program cesty předpokládá zastávku u Ostrova krále Jiřího s pozorováním tučňáků, rypoušů sloních, tuleňů a mořských ptáků. Následuje prohlídka ostrova Livingston s koloniemi tučňáků a tuleňů, plavba do zatopené kaldery vulkanického ostrova Deception, kde vyvěrají horké prameny.

Návštěvníci mají možnost antarktické koupele v termální vodě na mořském břehu. V březnu se do této oblasti vydá skupina 14 českých turistů s česky mluvícím průvodcem.

Možné je také dobytí jižního pólu na běžkách prostřednictvím cestovní kanceláře. Zájezd trvá 20 dní, cena je 1,2 miliónu korun. Zatím se však prý žádný účastník z České republiky ta tento zájezd nepřihlásil.

Anketa

Jeli byste na Antarktidu nebo na severní pól?
Ano, je to mým snem.
13,3 %
Ano, ale nemám na to finance.
62,3 %
Nevím.
5,6 %
Ne, nikdo by mě tam nedostal.
18,8 %
Celkem hlasovalo 1428 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám