Hlavní obsah

České rodiny častěji než dřív tráví dovolenou na biofarmách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zejména rodiny s malými dětmi objevují nový způsob dovolené na biofarmách, které jim umožňují vyzkoušet si ekologické hospodaření. Agroturistika, která je spjatá s pohybem v přírodě, zdravou stravou a často i šancí naučit se novým dovednostem, lákala dříve hlavně cizince. Nyní se mezi klienty stále častěji objevují tuzemští návštěvníci, mnozí se navíc opakovaně vracejí.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Češi se už zřejmě nabažili dovolených v zahraničí a také přišli na chuť zdravému životnímu stylu.

Článek

"Zatímco v minulých deseti letech nabídky agroturistiky hojně využívali zejména Nizozemci, kteří byli možná na farmách častějšími hosty než Češi, teď se trend obrací," řekl předseda Svazu venkovské turistiky Petr Novák.

Češi se podle něj už zřejmě nabažili dovolených v zahraničí, a také přišli na chuť zdravému životnímu stylu. Navíc se rodí víc dětí, a tím přibývá rodin, které hledají klidné místo k odpočinku. "Tento způsob rekreace je pro ně ideální. Zvířátka jsou pro děti zábavou, rády jim dají trávu nebo nasypou zrní," míní Novák.

Zvířátka jsou pro děti zábavou.foto: ČTK/AP/Heribert Proepper

Vzrůstající oblibu agroturistiky pociťuje například Biofarma Slunečná nedaleko Nové Pece na Lipensku, která nabízí 30 lidem nejen ubytování, ale i šanci vyzkoušet si ekologické hospodaření. "Zájem návštěvníků rok od roku roste, prakticky celou letní sezonu máme plno," shrnul Pavel Štěpánek, který tam hospodaří od roku 1999.

Vzrůstající oblibu agroturistiky pociťuje například Biofarma Slunečná nedaleko Nové Pece na Lipensku, která nabízí 30 lidem nejen ubytování, ale i šanci vyzkoušet si ekologické hospodaření. "Zájem návštěvníků rok od roku roste, prakticky celou letní sezonu máme plno," shrnul Pavel Štěpánek, který tam hospodaří od roku 1999.

Biofarma Slunečná chová 100 ovcí, stejný počet koz a 20 kusů skotu. Nabízí produkty vlastní mlékárny a zpracovny masa. Zájemci o agroturistiku mohou přímo na místě sledovat, jak se vyrábějí biopotraviny, které dostanou na stůl k snídani.

Na farmy jezdí nejen Češi, ale i Němci a Finové

Naprostou většinu zájemců o agroturistiku tvoří Češi, kromě domácích zákazníků ale do Slunečné často jezdí exkurze ze zahraničí. "Naposledy tu bylo 50 Slovinců, Finové, Němci, hodně jezdí i studenti z univerzit," uvedl Štěpánek.

Roste i zájem o velmi netradiční formy pobytu na farmě. "Na září se u mě objednalo 50 manažerů, účastníků jednoho kongresu, kteří si chtějí vyzkoušet práci přímo na statku," poznamenal.

Lidé hledají místo, kde si odpočinout a dozvědět se něco víc o způsobu života na farměfoto: NOVINKY/ Sokolová

Větší oblibu agroturistiky potvrdil i Jakub Kadleček z Jihočeské centrály cestovního ruchu, která k tématu vydala informační brožuru. Obsahuje kontakty na 36 statků a dalších center, kam se mohou vypravit lidé se zájmem odpočinout si na venkově a dozvědět se něco o tomto způsobu života.

Lidé se podle Kadlečka na agroturistiku často ptají a hledají si i kontakty prostřednictvím internetu. "Zájemců přibývá, což vidíme i na našich internetových stránkách, kde je agroturistika pátým nejvyhledávanější tématem," dodal.

Reklama

Související články

Zelené podnikání je na vzestupu

Zhoršující se stav životního prostředí přeje zavádění ekologických výrobních technologií. Ty ovšem prospívají nejen prostředí, ale i podnikatelům. Podle...

Výběr článků

Načítám