Hlavní obsah

České lyžařské areály jsou většinou v provozu, technický sníh pomáhá

I přes teplé počasí je většina lyžařských areálů v Česku v provozu. Díky technickému sněhu se podařilo vlekařům ustát oblevu. Lidé, kteří na lyže i v teplejším počasí vyrazí, se mohou těšit na kratší fronty u turniketů, než bývá obvyklé. Na sjezdovkách očekávají nápor lyžařů o víkendu.

Foto: Jan Mottl

Vleky jezdí navzdory oblevě i na Šumavě.

Článek

V Krušných horách leží na sjezdovkách od 20 do 50 centimetrů přírodního a technického sněhu. Klínovec hlásí půl metru, v provozu je deset sjezdovek. V okolí Božího Daru se lyžuje i v areálu Boží Dar - Neklid, v Novaku i v německém Fichtelbergu. Vleky jsou v provozu také v areálu Bouřňák na Teplicku, v Telnici na Ústecku nebo v areálu Klíny.

Krkonoše zatím nabízí také převážně technický sníh. Ve ski resortu Černá hora - Pec na sjezdovkách leží 20 až 50 centimetrů. Kolem půl metru sněhu je v Harrachově, podobně je na tom i nedaleká Rokytnice nad Jizerou, kde je od úterý v provozu i nejdelší lanovka na Lysou horu.

V Jizerských horách sice podmínky nejsou ideální, sníh je mokrý, ale v noci by teploty měly klesat výrazně pod bod mrazu, což umožní pustit sněžná děla. Většina středisek je v provozu. Lyžuje se v Bedřichově na Tanvaldském Špičáku a Severáku, na Ještědu zůstává mimo provoz už jen nejnáročnější svah Slalomák.

Kvalitní lyžařské podmínky hlásí lyžařský areál Říčky v Orlických horách. Na sjezdových tratích je 65 až 80 centimetrů technického sněhu. Podobně na tom je i Ski park Červená Voda, na lyžaře tam čeká 40 až 70 centimetrů technického sněhu.

S poměrně dobrým lyžováním mohou počítat lidé v Jeseníkách. Na svazích je průměrně přes půl metru sněhu, především toho technického. Nelyžuje se na Ovčárně, která leží v národní přírodní rezervaci a nemůže spoléhat na technický sníh.

Také ve většině areálů na Vysočině se lyžuje. Leží tam od 40 do 70 centimetrů sněhu, areál na Harusově kopci v Novém Městě na Moravě dokonce hlásí téměř metr. Mimo provoz jsou zatím areály Svatá Anna v Chotěboři nebo v Brtnici u Jihlavy.

Vleky jezdí navzdory oblevě i na Šumavě. Na Špičáku mohou lyžaři využít všechny tratě, nová vrstva vlhkého sněhu napadla i na Zadově, Churáňově a Kvildě. Na sjezdovkách Špičáku nyní leží 40 – 60 cm sněhu. „ Osobně jsem dnes všechny hlavní tratě  projížděl a jsou perfektně připravené. Chápu, že se lidem v tomto počasí na hory moc nechce, ale podmínky mají ideální a lyžuje se úplně bez front, což se jim v období mezi svátky zase dlouho podařit nemusí,“ komentoval aktuální situaci spolumajitel areálu Vladimír Kasík.

Dobré lyžařské podmínky hlásí Zlínský kraj, horší je to v Beskydech, kde je v provozu jen několik středisek. Vleky fungují především v údolích, kde mají k dispozici sněžná děla. Slušně se dá lyžovat například v Bílé nebo Mostech u Jablunkova.

V provozu je i většina středočeských areálů, návštěvnost je ale slabá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám