Hlavní obsah

Češi turismus v krizi nespasí, míní předseda Fóra cestovního ruchu Sivek

Novinky, Michael Švarc

Koronavirus uvrhl turismus po celém světě do krize. Její dopady pocítí i Česká republika, kde potrvá jeden až dva roky, než se stav vrátí do normálu. Pro Novinky to uvedl předseda Fóra cestovního ruchu ČR a hoteliér Viliam Sivek. Podle něj Češi díru po zahraničních turistech nezaplní, protože spousta z nich nebude mít kvůli krizi finanční prostředky.

Foto: archiv Sivek Hotels

Předseda Fóra cestovního ruchu ČR Viliam Sivek

Článek

Epidemie koronaviru je v Česku na ústupu. Do jaké míry u nás v posledních dvou měsících ovlivnila cestovní ruch?

Epidemie koronaviru bezprecedentně a zcela zásadně ovlivnila cestovní ruch v celé zemi, tak jako nikdy žádná nenadálá událost v novodobé historii. SARS, povodně, teroristické útoky 11. září, výbuch sopky — to vše mělo neblahý vliv na cestování. Nikdy však nebyl cestovní ruch takto ze dne na den totálně vypnut.

Jak dlouho tedy podle vás potrvá, než se situace v Česku navrátí do normálu?

V příjezdovém cestovním ruchu nejméně jeden až dva roky poté, co se otevřou hranice všech států, jejichž občané navštěvovali Českou republiku.

Mezinárodní turistika letos může klesnout až o 80 procent

Koronavirus

Po zahraničních turistech zůstane v cestovním ruchu díra. Dokážou ji podle vás Češi alespoň částečně zaplnit?

Tak to by museli mít osm týdnů dovolené, a to nemají. Ostatně kvůli pandemii na takové cestování nebudou mít ani dostatek finančních prostředků, a to přestože se budou některé ubytovací kapacity tvářit cenově přívětivě.

Nesmíte zapomenout, že jen v Praze se v roce 2019 ubytovalo v hromadných ubytovacích zařízeních celkem 8 044 324 hostů a z toho bylo 6 803 741 zahraničních klientů. To znamená 85 procent ubytovaných v Praze jsou cizinci ze všech koutů světa.

A dá se říct, kteří turisté budou v Česku nejvíce chybět?

Jen do Prahy přijelo v loňském roce přes 900 tisíc Němců s více jak 2 047 000 přenocováními, 512 tisíc Američanů, kteří u nás strávili 1 265 780 nocí, 392 tisíc Rusů s 1 380 000 probydlených nocí, Italové, Francouzi, Angličani, Číňani, Korejci a další hosté z desítek zemí z celého světa až po Nový Zéland nebo Oceánii. Do Prahy jezdil celý svět a obdivoval její kouzlo. Zároveň byla i vstupní bránou turistů do České republiky.

Mnoho Čechů bude letos trávit dovolenou v tuzemsku, přičemž některá ubytovací zařízení hlásí zamluvené termíny už na příští léto. Je turistická infrastruktura v Česku na něco takového připravená?

V České republice máme přes 10 tisíc hotelů a já ze svých zkušeností osobně nevěřím, že jsou některé z nich vyprodány pouze českou klientelou. Je možné, že se najde hotel, který tímto způsobem marketingově na veřejnosti vystupuje, ale přitom se spoléhá na rezervace od svých nasmlouvaných zahraničních partnerů či klientů, kteří rezervovali pobyt v roce minulém a spoléhají na to, že se hranice do léta otevřou.

Léto začíná, ale slibované poukazy na dovolenou jsou v nedohlednu

Koronavirus

Kvůli absenci zahraniční klientely se mnohé hotely snaží nalákat Čechy třeba na levnější ceny. Pomohou si tím?

Mám velký strach, že tím mnohdy utrpí kvalita poskytovaných služeb, i když cesta nabídnout pobyt za nižší cenu hostům z České republiky oproti zahraničním klientům je zcela logická.

Ostatně tuto cestu jsme volili i v mé hotelové společnosti, i když vím, že tržby za ubytování dosáhnou maximálně na 25 procent loňského roku. Podnikám více než 30 let a moji spolupracovníci jdou se mnou 15, 20 nebo 28 let. Jsou moje druhá rodina a já je nedokážu postavit před bránu pracovního úřadu. Už proto jsem volil cestu podstatného snížení cen českým hostům, abych vůbec udržel hotely v chodu.

Každý hoteliér ví, jak je složité a těžké jednou zavřený hotel znovu otevřít. Vím, že řada hotelů v Praze cestu dlouhodobého uzavření volila, a jen jim přeji, aby se jim podařilo nastartovat hotelový provoz bez ztráty kytičky.

Povede snížení cen hotelů vyšší kategorie například k tomu, že je Češi začnou více vyhledávat a dovolené v kempech půjdou do ústraní?

Kempy mají své stálé příznivce a ti jim rozhodně zůstanou. Kvalita kempů se v posledních čtyřech letech podstatně zlepšila a většinou v nich návštěvníci tráví týden i více dnů. Kempy budou stále pro milovníky kempování cenově příznivější než pobyt v luxusním hotelu.

Česko má být v létě přístupné například Slovákům nebo Rakušanům. Budou tyto a další okolní země klíčovými trhy, které by mohly pomoci zmírnit dopady krize?

Tak Slováků, kteří navštívili Prahu, bylo v loňském roce 310 tisíc a většinou strávili v našem hlavním městě v průměru 1,5 dne. Rakušanů bylo ještě méně, a to 132 tisíc. To jsou faktická čísla, která dokazují, že tyto země nebudou pro Prahu klíčovým trhem.

Sám jste už nastínil, že jste se ve vašem podnikání rovněž uchýlil ke snižování cen za ubytování. Jak konkrétně vás zasáhla koronavirová krize?

Sivek Hotels věnoval v minulém roce maximální pozornost vysoké kvalitě poskytovaných služeb, do nichž jsme investovali desítky milionů korun. Na základě mávnutí kouzelného proutku jsme od 14. března letošního roku uzavřeli veškeré hotelové provozy v centru města u hotelů Harmony, Kampa Stará Zbrojnice, Melantrich, Wiliam i Selský dvůr a řídili jsme se striktně usneseními vlády ČR. Přestože jsou finanční ztráty obrovské, jsme silná rodinná hotelová společnost, a jako každý správný hospodář jsme do pandemie vstoupili i přes ty obrovské investice s určitým, jak se říká, finančním polštářem.

Jaké máte vyhlídky do budoucna?

Máme zpracovanou zcela novou marketingovou strategii a nabízíme našim hostům řadu benefitů s podstatnými slevami, tak aby si naše město užili v luxusu za příjemné ceny a poznali ho tak, jak se jim to v životě již nikdy nepodaří. Město, které nám závidí celý svět, město bez front a přitom plné skvělých zážitků.

Restaurace plošně zlevňovat nebudou

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám