Hlavní obsah

Češi se ani v době krize dovolené nevzdají

Novinky, Lucie Poštolková

I když na Česko stále citelněji doléhají důsledky finanční krize, většina obyvatel se nehodlá vzdát některých nadstandardních požitků. Skoro žádný Čech si například neumí představit léto bez dovolené. Podle posledních průzkumů dovolenou pro letošek plánuje 92 procent obyvatel České republiky, přičemž asi třetina z nich za ni hodlá utratit více než v minulém roce.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mezi destinacemi vede Řecko, Itálie, Španělsko, Tunis a Egypt. Na obrázku řecká vesnice Mandraki

Článek

Průzkum probíhal od konce ledna do poloviny března roku 2009 a jasně ukázal, že i v době krize je pro Čechy jedna větší dovolená jasnou prioritou. Pouze osm procent dotazovaných se letos na dovolenou nechystá, neboť má obavy z krize nebo je již krizí postiženo a v současné době si dovolenou nemůže dovolit. V této skupině jsou především osoby nad 50 let věku a také rodiny.

Odpočinek potřebuje každý

Celých 92 procent dotázaných se na dovolenou chystá, a to i přesto, že o krizi vědí a v některých případech její dopady také osobně pociťují. Všichni se shodují, že jednou za rok je delší odpočinek potřebný a délku této hlavní dovolené respondenti plánují na více než osm dní.

Z těch, kteří se na dovolenou chystají a budou investovat do dovolené méně než loni, je nejméně početná skupina. Z těchto 17 procent navíc plných deset procent uvádí, že cíl jejich dovolené bude Česká republika. Zbytek mění luxusnější destinace za ty méně luxusní, ale finančně dostupnější.

Skupina 44 procent dotázaných, z níž tvoří 78 procent rodiny, hodlá stejně jako vloni využít cestovní kanceláře pro nákup ubytování nebo programů a dopravu si zajistí sama nebo si prostřednictvím cestovních kanceláří koupí svůj obvyklý letecký zájezd.

Stále populární Chorvatsko a Řecko

Nejčastěji se Češi dopravují po vlastní ose do Chorvatska a na sever Itálie. Mezi nejpopulárnější letecké zájezdy patří  Řecko a řecké ostrovy, Kypr, jih Itálie a Španělsko, a z těch exotičtějších Tunisko a Egypt.

Průzkum překvapivě ukázal, že více než čtvrtina dotázaných hodlá za svoji dovolenou utratit dokonce více než v předchozím roce, kdy ještě krize v hlavní turistické sezóně neexistovala. V této kategorii se nachází nejvíce svobodných a mladých osob do třiceti let věku. Z jimi uváděných destinací jasně vedou exotické země, přičemž více než polovina dotázaných se chystá do jiné země nebo jiného místa než v loňském roce.

Na jakou dovolenou se Češi chystají letos?
44%stejnou jako minulý rok
31%dražší než minulý rok
17%levnější než minulý rok
8%na žádnou, je krize
Zdroj: ACK ČR

Anketa

Na jakou pojedete dovolenou?
Stejnou jako minulý rok
35,8 %
Dražší než minulý rok
23,2 %
Levnější než minulý rok
14,6 %
Je krize, tak na žádnou nepojedu
26,4 %
Celkem hlasovalo 5893 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám