Hlavní obsah

Češi propadli spotteringu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přistávací dráhy malých i velkých mezinárodních letišť se stávají často cílem výletů rodin i jednotlivců. Za plotem trpělivě vyčkávají na obří stroje i hodiny, aby zachytili jedinečný okamžik přistání. Někteří si nosí fotoaparáty, scannery a dalekohledy. Další sledují vytipovaný cíl samotným okem. Označují se za spottery, lovce letadel.

Foto: B Mathur, Reuters

Fascinuje je svět létání a pohled na stroje, brázdící vzdušný oceán a vonící dálkami a exotikou, ale i na 'dělníky nebe', mnohokrát denně startující na své bezvýznamné místní linky.

Článek

"Fascinuje mě pohled na letící hmotu, která je těžší než vzduch. Líbí se mi samotný pohled na letadlo v těsné blízkosti. Je tam úžasná majestátnost stroje, který je schopný se ve vzduchu pohybovat. Je to obdiv letu," řekl o svých pocitech Svatopluk Ryčka, který je povoláním lékař.

"Své" objekty sleduje ze "strategického" místa mezi obcemi Přední Kopanina a Tuchoměřice. "Vím, že z této pozice je nejlepší výhled," uvedl.

Spotterské weby nabízí rady pro lovce

Pátrání po letecké "kořisti" usnadňují četné spotterské weby, kde se zájemci chlubí svým "úlovky" a sdělují si navzájem užitečné informace. Velkou příležitostí k vášnivé diskusi bylo například nedávné přistání na ruzyňském letišti proslulého letounu Air Force One, v němž do Prahy přiletěl americký prezident Barack Obama. Ploty Ruzyně obléhaly stovky nadšenců, které spíše než projev na Hradčanském náměstí zajímal pohled na křídla, která státníka do Prahy dopravila.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Podle webu www.lkpr.info je pojem "spotteři (z anglického 'to spot' - stopovat, pátrat, sledovat) mezinárodní označení pro 'blázny', kteří jako svého koníčka mají 'dívání se na něco'. "Fascinuje je svět létání a pohled na stroje, brázdící vzdušný oceán a vonící dálkami a exotikou, ale i na 'dělníky nebe', mnohokrát denně startující na své bezvýznamné místní linky.

Tráví hodiny poblíž ranvejí letišť, aby na pár okamžiků zahlédli letoun, který ještě nemají ve své sbírce fotografických úlovků, a o svých zážitcích z lovu dovedou hodiny poutavě vyprávět," popisují nadšenci tento moderní koníček.

Fascinace letadlem

Podle Ryčky, který si prý výlety za letadly plní sny o létání, je zajímavé vidět už rolující stroj. "Na dráze nemáte šanci se dostat přímo k letadlu," poznamenal. Mohutné stroje obdivoval už od mládí a některé prý zkoušel i řídit. Když pak náhodou zažil pocit z přistávajícího stroje nad hlavou, uchvátilo ho to. "Stejně tak mě fascinuje i létání v letadle. Když letím, mám z toho úžasný požitek. Nemám žádné nepříjemné pocity," dodal.

Foto: Petr Josek, Reuters

Pohled na letadlo rychle klesající k zemi je oblíbeným zpestřením programů výletníků na kolech. "Je v tom adrenalin, pocit, že právě jsme prožili něco výjimečného. Pocit, že letadlo nás šťastně minulo a hladce přistálo, je velmi vzrušující," říká cyklista Tomáš.

Sledování letadel jej prý baví také v zahraničí. "Fotografoval jsem stroje v Rakousku nebo Švýcarsku," řekl. Jako pravý "lovec" se ale prý necítí. "Vnímám to jako zábavu. Nechci investovat do přístrojů." Žádné speciální letouny nevyhledává a stačí mu prý jen zážitek ze síly motorů, když se ohromná konstrukce přežene nad hlavou.

Letadlo s Obamou lákalo stovky spotterů

Když do Prahy letěl mezi spottery populární Air Force One, obléhaly okolí Ruzyně stovky nadšenců s moderní optikou. "Pan prezident si k přistání vybral pro fotografy výborný čas - kolem půl sedmé večer. Západní slunce lehce prosvětlovalo krajinu nazlátlou barvou, takže celá fotovýprava vypadala slibně," popisuje své zážitky na jednom ze spotterských webů Milan Buňata.

"Po příjezdu na místo se ukázalo, že podobný nápad měly zhruba tři tisícovky lidí. Naštěstí kolem letiště jsou převážně pole, takže tlačenice (kromě parkování aut) nehrozila. Celou situaci kontrolovalo vysoké množství policistů a oblast monitorovaly dva vrtulníky," vysvětluje Buňata.

Znalci spotterských praktik své zkušenosti rádi dávají k dobru. Popisují místa, kde je "díra" v plotu vhodná pro objektiv nebo kde je dobré si stoupnout pro nejlepší záběr. "Jestliže letadla přistávají od východu a startují na západ, je nejvhodnější pozorovatelnou nový kruhový objezd mezi obcemi Přední Kopanina a Tuchoměřice. Leží téměř přesně na ose dráhy, asi 900 metrů od jejího prahu, takže letadel, která ho přelétají, se téměř můžete dotknout," radí zjevně zběhlý lovec.

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Letadlo ČSA přistává na Ruzyni.

"Byl to jedinečný zážitek, vidět tady Boeing 747," libuje si Ryčka nad přeletem letounu korejské letecké společnosti. Podle něj se podobný stroj objevuje v nebi nad Kopaninou poměrně vzácně. "Takový měl také Obama, jen byl jinak vybarvený," vzpomíná.

Pohrdají vyhlídkovou trasou

Ze svých pomyslných úlovků považuje za největší trumf Mriju, největší letoun na světě, který na pražské Ruzyni přistál zhruba před třemi lety. "Byl to výjimečný zážitek. Něco takového se vidí jednou za život. Zcela náhodou jsem zažil jeho start," vzpomíná emotivně na ukrajinský dopravní letoun Antonov An-225, který byl za sovětských časů zkonstruován jako nosič raketoplánu Buran. "Byli tam spotteři, kteří se doškrábali až k ranveji a málem je to odfouklo," tvrdí.

Lovci letadel zpravidla pohrdají vyhlídkovou terasou, kterou obdivovatelům leteckých strojů nabízejí moderní letiště. Vadí jim tlusté bezpečnostní sklo, které je prý překážkou pro dobrou fotografii. Stejně jako praví lovci tak raději riskují a vyhledávají místa, která jim poskytnou volnost při "lovu" i tvorbě kompozice.

Anketa

Pozorujete rádi letadla?
Ano, patřím mezi lovce letadel.
3,5 %
Ano, fascinují mě letadla.
58 %
Nevím.
2,9 %
Rád(a) cestuju letadlem, ale beru je jako samozřejmost.
14,3 %
Ne, o letadla se nezajímam.
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7038 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám