Hlavní obsah

Češi nejvíce míří do Chorvatska, Řecka a Itálie, Česko je čtvrté

Novinky, Lucie Poštolková

Češi stále míří hlavně do Chorvatska, Itálie a Řecka. Destinace v tomto pořadí patří mezi nejvyhledávanější dovolené na internetovém serveru Sdovolená.cz. Na čtvrtém místě je Česká republika. Vyplývá to z červnových a červencových statistik letošního roku.

Foto: Profimedia.cz

Chorvatsko už dlouhá léta vede mezi Čechy jako nejoblíbenější destinace.

Článek

"Chorvatsko patří tradičně k nejnavštěvovanějším destinacím. Je to dáno především dostupností vlastní dopravou a dlouholetou tradicí, jazykovou blízkostí a kulturní příbuzností Chorvatska," řekl Jan Papež, mluvčí Asociace cestovních kanceláří ČR.

Podle serveru Sdovolená.cz Češi nejčastěji hledají dovolenou v průměru na 9 až 12 dní v hodnotě mezi 10 a 15 tisíci korunami. V červenci lidé hledali častěji last minute zájezdy než v červnu. Do Chorvatska a pevninské Itálie jezdí Češi s podobnými představami, Řecko pak láká jiné turisty.

Foto: Profimedia.cz

Typické modré kopule kostelů na ostrově Santorini.

Chorvatsko a stejně tak Řecko mají velmi loajální klientelu, která se vrací roky na stejné místo a bere svou dovolenou v této lokalitě téměř jako dovolenou na „své chalupě“. Itálie se v posledních letech přetahuje o své postavení na českém cestovním trhu se Španělskem a v letošním roce i s Tureckem. Tyto tři destinace přivítají téměř stejné množství našich turistů.

Dovolené se zkracují

Dlouhé dovolené se zkracují, krátké dovolené se prodlužují – vítězí zlatý střed, tedy dovolená kolem deseti nocí na místě. Je to dáno cenou, ale i časovým vytížením klientů. Mnoho z nich dá přednost dvěma kratším dovoleným nebo kombinaci jedné 10-12 denní dovolené a např. prodlouženému víkendu v některém evropském městě.

"Průměrná utracená částka se moc nemění a pohybuje se kolem 10-15 tisíc na osobu u cestovních kanceláří běžného typu," uvedl Papež.

Fenomén poznávání Česka

Fenoménem posledních tří let je nárůst domácího cestovního ruchu a nárůst jeho kvality. Mnoho lidí nemá na zahraniční dovolenou a zůstává raději doma, ale přibývá i velmi náročných klientů, kteří na zahraniční dovolenou mají bez problémů a zůstávají v České republice.

Chtějí poznat svou zemi, vyznávají aktivnější dovolenou na kolech, na vodě, na motorkách, chtějí si užít jiné druhy zážitků, než klasické ležení u moře. Doma zůstává i stále více rodin, kde rodiče chtějí ukázat svou zemi svým dětem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak cestovat do zahraničí na vlastní pěst

Jste studenti a plánujete vypravit se o letních prázdninách na vlastní pěst do zahraničí, ale zatím netušíte, kam se vydat? Máte-li zálusk navštívit destinace,...

Výběr článků

Načítám