Hlavní obsah

Češi mohou v Chorvatsku volat policii na číslech 92 a 112

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čeští turisté, kteří potřebují v Chorvatsku policejní pomoc, mohou volat na telefonní čísla 92 a 112. Chorvatská policie jim zajistí spojení se svými českými kolegy, informovala mluvčí policejního prezidia Dagmar Bednarčíková. První čtyři čeští policisté odjeli do oblasti Splitu a Omiše v pondělí. Budou tam pomáhat do 1. září.

Článek

Letní sezóna v Chorvatsku začala pro Čechy tragicky. K 30. červnu eviduje česká diplomacie v této zemi už sedm úmrtí, šest hospitalizací a dva pohřešované občany.

Policejní stanice upozorní české strážce zákona

Úkolem policistů vyslaných z Prahy je pomáhat Čechům, kteří se dostanou do potíží. Sloužit budou na hlavních dopravních tazích a v letoviscích, kde se předpokládá, že by mohly nastat nějaké problémy.

Poté, co se občan dovolá na místní policejní stanici, Chorvaté upozorní české strážce zákona. "Policisté se v rámci možností dostaví osobně na místo události v okruhu zhruba 50 kilometrů," uvedla Bednarčíková.

Turistům, kteří se dostanou do problému dále od působiště českých policistů, poradí strážci zákona po telefonu. V oblasti okolo Baška Voda jim na základě reciproční dohody mohou pomoci slovenští kolegové. Prezidium zatím neuvažuje o tom, že by turistům poskytlo přímé telefonní spojení na české strážce zákona.

Dohromady se v Chorvatsku ve čtyřech turnusech vystřídá 14 policistů, v zemi budou podle Bednaříkové vždy nejméně dva.

Čeští policisté v uniformě, ale beze zbraně

Češi budou nosit služební stejnokroj. Nebudou ale nosit zbraň ani nebudou provádět služební zákroky. Budou se starat o dopravní bezpečnost, prevenci přestupků a trestné činnosti. "Cílem je zlepšit komunikaci a spolupráci s českými turisty," uvedlo již dříve prezidium.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější turistické destinace českých občanů. Podle různých propočtů tam každoročně dovolenou tráví 600 000 až 800 000 Čechů. Letní sezóna zde letos oficiálně začala 15. června.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám