Hlavní obsah

Čechy znepokojuje situace s uprchlíky na Kosu, zahlcují cestovky dotazy

České cestovní kanceláře řeší aktuálně stovky dotazů klientů k bezpečnostní situaci na řeckém ostrově Kos, který patří mezi nejoblíbenější cíle tuzemských turistů. Lidé tak reagují na zprávu, kterou přinesla britská média, že se za poslední týden na ostrově vylodilo asi 1200 uprchlíků.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Afghánští imigranti vyčkávající na Kosu na vyřízení dokladů

Článek

Situací jsou značně znepokojeni také čeští turisté, kteří mají na Kos koupený zájezd. „Od včerejšího odpoledne volaly desítky lidí a chtěly se blíže informovat o bezpečnostní situaci na Kosu. Umožňujeme jim proto spojení s delegátkou, která popisuje situaci přímo z místa,” uvedl pro Novinky mluvčí CK Fischer Jan Osúch.

„Klienti skutečně volají a ptají se na bezpečnostní situaci na řeckých ostrovech. Dění na Kosu monitorujeme, jsme proto v kontaktu s ministerstvem zahraničí i našimi zahraničními partnery. U hotelů, kde jsou ubytovaní naši klienti, je klid a žádní imigranti se tam nevyskytují,” řekla Novinkám mluvčí CK Firo-tour Eva Němečková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

České ministerstvo zahraničí nebude měnit své doporučení pro cesty do oblasti. „Z bezpečnostního hlediska situaci neshledáváme takovou, abychom vydali doporučení nebo varování, aby tam čeští občané nejezdili," uvedla mluvčí resortu Michaela Lagronová.

Turistům uprchlíci vadí

Britský deník Daily Mail ve středu přinesl reportáž z řeckého ostrova Kos, kde se za poslední týden vylodilo asi 1200 uprchlíků. Podle listu si britští turisté stěžovali, že uprchlíci přebývající v opuštěném hotelu či na pláži oblíbený turistický cíl proměnili v „nechutný brloh".

Stejně tak deník cituje jednu turistku, které vadí, že žadatelé o azyl sedí před restaurací a pozorují ji, jak jí. Nespokojeně se vyjadřoval také postarší pár z Birminghamu, který vyrazil na Kos na dovolenou s vnoučaty. Pokud prý ostrov příští rok bude vypadat jako uprchlický tábor, už tam nepřijedou, popsali Daily Mailu. Rozčarovaní jsou jak turisté, kteří destinaci navštívili poprvé, tak i ti, kteří na ostrově trávili dovolenou pravidelně. [celá zpráva]

Deník The Independent napsal, že článek vyvolal pobouření na Twitteru, kde si řada lidí stěžovala, že relativně zámožní turisté pociťují tak málo empatie vůči lidem riskujícím životy na útěku z oblastí postižených válkou.

Přestupní stanice

Asociace cestovních kanceláří turisty ujišťuje, že se uprchlíci pohybují výhradně v centru hlavního města u policejní stanice a v blízkém okolí, protože čekají na vyřízení dokladů potřebných pro plavbu do cílových destinací v EU.

„Zdůrazňujeme, že středomořské ostrovy nejsou pro imigranty cílovou zemí. Běženci zde pouze čekají na vyřízení dokladů pro další plavbu na pevninu – do zemí Evropské unie,“ uvádí Asociace v páteční tiskové zprávě. Situaci na ostrově nadále ověřuje prostřednictvím informací od svých delegátů a řeckých partnerů na místě.

Anketa

Vyrazili byste v současné době na dovolenou na Kos?
Ano
3,4 %
Ne
96,6 %
Celkem hlasovalo 4602 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám