Hlavní obsah

Čechy letos v Chorvatsku čekají dražší dálnice a omezení

Čechy cestující do Chorvatska k moři letos čekají dražší dálnice i dopravní omezení. Dálniční poplatky v Chorvatsku vzrostly už v březnu o pět procent a o dalších deset procent se zvýší na dobu prázdnin v červenci a srpnu. O 0,8 procenta vzrostly ceny dálničních známek také v Rakousku. Novinářům to v pondělí řekl mluvčí ÚAMK Petr Vomáčka.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Problematickými úseky pro cesty na jih budou podle ÚAMK celá dálnice D1 z Prahy do Brna, rozestavěná rakouská dálnice A5 na Mikulov, dálniční průtah Vídní a jeho jižní část A23. Komplikovaná bude také část trasy na slovinské dálnici A4 Ptuj - Macelj, která je ve výstavbě, a tradičně bývají zácpy okolo hlavního města Záhřebu.

Kritické pro cesty budou hlavně soboty v červenci i srpnu. Vůbec nejhorší dobou pro odjezdy má být období od 28. do 30. července, kdy začínají prázdniny ve velké části Německa.

Pokuty i za neodebrání účtenky v obchodě

Motoristé by měli podle Vomáčky pamatovat na odlišné místní požadavky ohledně povinné výbavy vozidla nebo jiné spotřebitelské chování. Například v Chorvatsku hrozí za nevyplnění formuláře o dopravní nehodě sankce 5000 kun, za neodebrání účtenky v obchodě pak 200 až 2000 kun.

Za jízdu pod vlivem léků nebo v únavě pak policie může na několik dní zakázat jízdu. V Rakousku mohou policisté kvůli špatnému technickému stavu odebrat registrační značky a vyměřit pokutu až 5000 eur.

Chorvatsko, které není členem Schengenského prostoru, se navíc letos v dubnu uchýlilo k opravdu vzevrubným kontrolám na hranicích při vstupu i výstupu ze země. Turistům se tím tak mohla značně zkomplikovat cesta. Zhruba o týden později ovšem Chorvatsko od velmi přísných kontrol opět ustoupilo, jelikož se na hranicích tvořily masivní kolony. [celá zpráva]

Do Chorvatska loni podle Českého statistického úřadu vyjelo 828 000 Čechů. Nejvíce oblíbená je země ovšem mezi Němci, pak Slovinci a Rakušany. Celkem loni Chorvatsko navštívilo 13,6 miliónu turistů, což je meziroční růst o devět procent. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám