Hlavní obsah

Bude to její konec? Nedaleko slavné vietnamské zátoky Ha Long otevřeli letiště

Novinky, mšv

Zátoka Ha Long je zřejmě nejpopulárnější přírodní památkou Vietnamu. Od konce roku 2018 je také mnohem dostupnější. V hodinové vzdálenosti od ní se totiž otevřelo letiště, díky kterému už turisté nemusejí dojíždět z Hanoje, zároveň ale panují obavy, zda snadná přístupnost a množství lidí místo definitivně nezničí, píše server South China Morning Post.

Foto: Profimedia.cz

Zátoka Ha Long je zapsána na seznam UNESCO.

Článek

Doposud museli zahraniční návštěvníci urazit z Hanoje kolem čtyř hodin jízdy, aby mohli veleslavnou zátoku spatřit. Z nového letiště Van Don je to zhruba hodina. Snadná dostupnost by se ale mohla stát pro přírodní klenot smrtící, Ha Long už tak bojuje s množstvím turistů, kteří k ní míří. To nepřináší jen prodírání se hordami lidí, ale také množství odpadků, které se na místě povalují. Podle mnohých má zátoka už teď na míle daleko k výjevům známým z pohlednic a katalogů cestovních kanceláří.

„Když jsem zátoku navštívila, naše loď byla obklopena nákladními plavidly. Pláže u doků a mol byly plné odpadků a cestovatelské servery zaplavovaly stížnosti od návštěvníků právě na nepořádek,“ napsala už v roce 2012 novinářka Mary O’Brienová pro australský magazín Traveller. Od té doby si na podobné věci na internetu stěžovala celá řada cestovatelů. Mimo jiné i na fakt, že si zátoku a další přírodní úkazy kolem ní prohlížejí jako ve stádu s dalšími lidmi.

A nejedná se jen o odpad, který je na první pohled viditelný. Podle anglicky píšícího vietnamského listu VietNamNet Bridge bylo v loňském roce 80 procent odpadní vody z domácností vypuštěno rovnou do moře, aniž by prošlo čisticím procesem. To pro tak významnou přírodní lokalitu není dvakrát dobrá vizitka.

Své poznatky publikoval také Mezinárodní svaz ochrany přírody, podle nějž rapidní nárůst počtu návštěvníků a znečištění prostředí poškodily pověst zátoky v očích cizinců. Pokud se tedy problém nevyřeší, mohla by se přírodní památka, zapsaná od roku 1994 na seznam UNESCO, stát obětí svého vlastního úspěchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám