Hlavní obsah

Bruslaři se dočkali ledové magistrály na Lipensku. Je i v knize rekordů

Právo, Pavel Orholz

Od pondělka se bruslaři vydávají na ledovou magistrálu v Lipně nad Vltavou a ve Frymburku. Ta patří mezi největší atrakce Lipenska a od roku 2009 je zapsána i v Guinnessově knize rekordů. Svou délkou dosáhla téměř jedenácti kilometrů a posunula na druhé místo kanadskou dráhu v Ottawě. V letošní zimě však mají bruslaři zatím k dispozici něco přes sedm kilometrů.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na ledovou magistrálu vyráželi v pondělí dopoledne u Lipna bruslaři.

Článek

„Led dosáhl tloušťky asi devatenácti až dvaceti centimetrů, a tak jsme dnes mohli dráhu oficiálně otevřít. Zatím je upraveno 3,5 kilometru u Lipna a čtyři kilometry u Frymburku směrem na Přední Výtoň,“ sdělil Právu mluvčí Skiareálu Lipno Vojen Smíšek.

Led je považován za bezpečný právě při tloušťce 18 centimetrů a připravují jej dobrovolníci s šestikolkou a radlicí. Není jisté, zda se jim v dalších dnech i při pokračujících mrazech podaří propojit obě trasy a ledovou magistrálu dokončit do rekordních rozměrů. „Důvodem je kvalita ledu, v některých místech se vylila voda do sněhu a těžko říci, co s tím,“ konstatoval Smíšek.

Mrazy nikomu nevadí

Na připravených trasách je však kvalita ledu dobrá a v pondělí dopoledne si ji pochvalovali bruslaři. Nedaleko Mariny v Lipně nad Vltavou bruslily maminky s kočárky, děti, místní i turisté. Nikomu nevadil ani silný mráz, když bylo kolem minus deseti stupňů.

„Přijeli jsme s rodiči z Ledče nad Sázavou a jsme tady už potřetí. Takže o dráze dobře víme. Led je letos skoro jako zrcadlo,“ pochvaloval si Ondřej Prášil.

O kousek dál byl se svým synem Petr Marhoul z Českých Budějovic. „Je to zase něco jiného než rybník. Takovou délku trasy nikde jinde nenajdete,“ byl přesvědčený.

Řada návštěvníků Lipna kombinuje bruslení s lyžemi. „Ideální je vyrazit dopoledne na lyže, když jsou nejlepší podmínky, a odpoledne na brusle. Je to tady prima i v podvečer a třeba včera byl krásný západ slunce,“ dodal Smíšek.

Reklama

Výběr článků

Načítám