Hlavní obsah

Brněnské centrum Vida! slaví páté narozeniny, zve do tajemného světa

Právo, Vladimír Klepáč

Vědecký a zábavní brněnský park Vida!, který tvoří 180 strojů a zařízení vysvětlujících jednoduchou formou základy fyziky, chemie, biologie a mnoha dalších věd, slaví v těchto dnech páté narozeniny. Při této příležitosti otevírá novou expozici Digitárium. Jde o potemnělý sál, v němž se příchozí stane jen za pomoci pohybů rukou součástí počítačové hry.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Vida! park je areál se 180 exponáty vysvětlujícími zákony vědy.

Článek

Vida! je jedním z pěti vědeckých center v Česku. Sídlí v komplexu brněnského výstaviště a podle hrubých odhadů do ní letos zavítá přes 280 tisíc lidí, což by byl její návštěvnický rekord.

V tomto roce se expozice rozrostla o venkovní část se zhruba 20 exponáty věnovanými vodě, pohybu a zvuku. V příštím roce je doplní dalších sedm strojů.

Pro Divadlo vědy, v němž animátoři předvádějí divákům nejrůznější pokusy, se připravuje pořad, který připomene nejúspěšnější akce Vida! parku za uplynulých pět let. Velkým lákadlem by se měl stát 3D film z produkce BBC o dinosaurech a právě nově vytvořená výstava Digitárium.

Vymyká se všemu

Svým zpracováním se naprosto vymyká všem výstavám, které dosud Vida! pořádala. Expozici připravili oceňovaní tvůrci počítačových her Vladimír Kudělka a Vojtěch Vaněk.

Digitárium má podobu 30 metrů dlouhého potemnělého kinosálu, v němž je pět pláten a pět stolků. Stačí nad každým ze stolků pohybovat rukama a projekce na plátně před ním se mění. Obraz je bez jediného dotyku ovládán pohybem. Hráč je tak poutníkem bez dotyku.

Brněnští vědci sestrojili přístroj, který má výrazně zrychlit magnetickou rezonanci

Věda a školy

Ti nejúspěšnější z hráčů, kteří najdou nejvhodnější polohu rukou, otevírají nové a nové obrazové možnosti. Některé polohy dokonce umožňují propojit pět projekčních míst mezi sebou. Každá z projekcí je zcela jiná. Jde o procházky podivným virtuálním světem.

Vida! bude slavit své výročí ve velkém, a to již o příštím víkendu. Animátoři, jimž se v parku říká vidátoři, připravují pro hosty pořad, v němž předvedou, že lze zahrát melodii i s pomocí rostlin. Pokud je hráč napojen na speciální elektrodu, každý jeho dotyk s listem vydává jiný zvuk.

Připravuje se kvíz a pro dříve narozené bude dokonce připraven noční program. Ti se mohou těšit na After dark party. Příští pátek pro ně budou znalci míchat drinky a podávat pochoutky z molekulární kuchyně přímo mezi mechanickými exponáty, umožňujícími i simulaci zemětřesení, tornáda, záplav nebo předvádějícími činnost lidského srdce a dalších orgánů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám