Hlavní obsah

Brit uvíznul ve Vietnamu. Odmítli ho pustit do letadla s notebookem

Novinky, mšv

Britský fotograf Julian Elliott odletěl kvůli práci do Vietnamu. Zpět do Evropy se ale nedostal, protože se odmítl vzdát svého notebooku. Typ, který vlastní, totiž vietnamský úřad pro civilní letectví zakazuje brát do letadla kvůli nebezpečným bateriím, a to v příručním i odbaveném zavazadle. Brit tak musí počkat, až mu dorazí náhradní baterie, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při cestě do Vietnamu neměl Elliot se svým MacBookem Pro žádný problém. Vlastně ani v samotné zemi, kde využil dvou domácích letů. Pracovníci letiště laptop sice důkladně prozkoumali, ale neshledali na něm nic závadného.

Výrobce notebooku, společnost Apple, už dříve uvedla, že některé MacBooky staršího typu mohou mít baterii, která se přehřívá a existuje tak riziko, že vzplane. Vlastníkům nabídla bezplatnou výměnu. Mezitím ale aerolinky a úřady pro letectví zavedly množství nekonzistentních regulací, které se liší napříč zeměmi — často je nutné si vzít notebook (a další velkou elektroniku) na palubu, v některých letadlech pak podle Independentu není možné ho vůbec zapnout.

Japonské aerolinky umožňují vidět, kde má rezervaci malé dítě

Cestování

Vietnamský úřad pro civilní letectví pro jistotu zakázal všechny patnáctipalcové MacBooky Pro, které se prodávaly mezi zářím 2015 a únorem 2017. Nařízení se vztahuje na všechny komerční lety, vnitrostátní i směřující za hranice, nezávisle na tom, zda si pasažér notebook vezme s sebou na palubu nebo ho dá do odbaveného zavazadla.

Problém nastal právě ve chvíli, když chtěl Elliott zemi opustit. „Nejprve mi řekli, že ho nemám zapínat během letu. Ale pak se ostraha rozhodla, že mi neumožní ho vzít do letadla vůbec,“ uvedl Brit s tím, že odmítl nastoupit bez něj. „Potřebuji laptop kvůli práci, abych si zamluvil ubytování a tak dále,“ dodal.

Aerolinky ho předem neupozornily

Národní dopravce Vietnam Airlines, se kterým měl odletět do Evropy, mu odmítl najít ubytování. Musel se tak obrátit na cestovní společnost, pro kterou přijel do země nafotit reklamní snímky. „Očekávali byste, že když aerolinky na něčem tak lpí, dostane se ta informace ke všem, kdo mají letenku, včas. To se nestalo během žádné fáze mojí cesty, dvakrát jsem byl dokonce do letadla puštěn,“ postěžoval si Elliott. Podle všeho Vietnam Airlines žádné konkrétní informace neuvádějí ani na svých internetových stránkách.

Brit nyní musí počkat, až mu dorazí náhradní baterie ze Singapuru, aby si ji mohl v laptopu vyměnit a odletět do Evropy. K tomu dojde zhruba za dva týdny, kvůli čemuž byl nucen prodloužit si vízum. „Jsou určitě horší místa, kde bych se mohl zaseknout, ale teď vůbec netuším, zda se mi na takovou situaci vztahuje moje cestovní pojištění,“ řekl. Poslední zářijový den měl navíc odletět do Rumunska za další prací.

Reklama

Výběr článků

Načítám