Hlavní obsah

Brit se vydal na charitativní pouť. Kvůli pandemii trčí na izolovaném ostrově

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před třemi lety se Brit Christian Lewis vydal na cestu kolem svojí rodné země. Vzdal se domova i peněz, a rozhodl se při 14 tisíc kilometrů dlouhém putování vybrat finanční prostředky pro charitu. Kvůli pandemii však zůstal Brit trčet na Shetlandách, kde mu pomoc nabídli místní. A nakonec si prý nemohl zvolit lepší místo pro izolaci, uvedl server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Shetlandská krajina (ilustrační foto)

Článek

Lewis se vypravil na pouť podél britského pobřeží v létě 2017. V kapse měl jen několik liber a jediným společníkem mu byl jeho pes jménem Jet. V březnu se dvojice dostala až na odlehlé souostroví Shetlandy v Atlantiku, kde se kvůli koronaviru a karanténě zasekli.

Jelikož Lewis neměl, kam by se vrátil a přespával jen ve stanu, mohl to pro něj být celkem nepříjemný zážitek, kdyby mu nepodali pomocnou ruku místní, naprostí cizinci. Nabídli mu chatku, kterou má nyní jen a jen pro sebe. „Je to skvělé. Během karantény bych nemohl být na lepším místě. Kolem není nic, kromě několika ovcí a ptáků,“ uvedl.

Domovem se Lewisovi nyní stal ostrůvek Hildasay, který má rozlohu méně než 2,5 kilometru čtverečních a je z velké části neobydlený už od 19. století. Od místního rybáře Victora dostává Brit zásoby vody i jídla, sem tam si udělá výlet loďkou na hlavní část Shetland. „Je to zhruba půlhodina cesty. Ale tenhle úsek moře nepatří k těm nejlepším, takže si musíme pečlivě vybrat dny,“ vysvětlil Lewis.

Žije prostě

Při svojí dosavadní pouti si udělal Brit i zastávku v Severním Irsku. Po návratu do Skotska pokračoval podél pobřeží a přes moře na Shetlandy, které leží asi 160 kilometrů od pevniny. Dále ale už kvůli koronaviru pokračovat nemohl. „Věděl jsem, že se blíží karanténa. A domů jsem nemohl, protože žádný nemám,“ vysvětlil Lewis, který se informacím o pandemii na svojí cestě z velké části vyhnul.

„S pomocí několika milých lidí, kteří mi půjčili loďku, jsem začal žít tady na ostrově. Není tu elektřina ani plyn. Je to velmi prosté,“ dodal Lewis. „Já a Jet tu v blízké budoucnosti budeme.“ Přestože cestovatel netuší, na jak dlouho půjde zbytek jeho výpravy k ledu, bere aktuální situaci s klidem.

Žena procestovala svět. Kam přijela, tam stříhala vlasy

Cestování

Lewis v minulosti přišel o domov. Charitativní organizace Ssafa mu poté pomohla postavit se na nohy. Když však hrozilo, že přijde o domov podruhé, nechtěl už být pro nikoho přítěží, a tak se rozhodl, že si tentokrát pomůže sám. „Trpěl jsem úzkostmi a depresemi. A věděl jsem, že musím ve svém životě něco změnit,“ vysvětil.

Právě pouť se stala motorem jeho života. Rozhodl se při ní vybrat finance pro charitu, která mu jednou pomohla. Aktuálně se přehoupnul už přes 100 tisíc liber (3,15 milionu korun). „Ssafa mi podala pomocnou ruku, takže jsem neváhal ani vteřinu a rozhodl jsem se jí pomoc oplatit. Během několika dní jsem se sbalil a vyrazil pryč,“ popsal Lewis.

Při putování muž často rybaří, aby měl co jíst. Mnohdy mu ale pomáhají i lidé, kteří se doslechnou o jeho příběhu. „Je hezké, jak se k nám všichni chovají mile, v něco takové jsem na začátku ani nedoufal,“ uzavřel.

Na cesty z pohodlí gauče. Virtuální prohlídky nabízejí i přírodní skvosty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám