Hlavní obsah

Bořetice jsou Mekkou cyklistů a vinařů

Právo, Milan Vojtek

Cyklisté i milovníci pěších toulek mají v okolí Bořetic na Břeclavsku mnoho možností k výletu. Kromě dálkových cyklotras se jejich pozornost může zaměřit na vinařské sklípky, které lemují cyklostezku. Pokud nemáte kolo, nezoufejte. Můžete si ho půjčit v Břeclavi i v Hodoníně.

Foto: Petr Marek, Právo

Litovelské Pomoraví je rájem cyklistů.

Článek

Nejprve nahlédneme na kratší z obou tras, kterou je Kravihorská turistická cesta. Bořetičtí při přípravě 12,5 kilometru dlouhé trasy pro pěší a cyklisty projevili neobyčejnou prozíravost a znalost lidské nátury. Oficiální průvodce tak hned na mapce cesty nabízí možnost využití zkratek.

Z Vinckova náměstí v centru recesistické Svobodné spolkové republiky Kraví hora vede kolem sklepů mezi vinicemi a úvozem, který může být pro méně zdatné cyklisty těžkým oříškem, až nahoru k rozhledně.

Čtyřpatrová dřevěná stavba s výškou přesahující dvanáct metrů dává možnost výhledu do kraje a na panorama nepříliš vzdáleného vápencového bradla Pavlovských vrchů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

ilustrační foto

.: Rozhledna na vrcholu Kraví hory je jedním z lákadel pro cykloturisty.foto: Právo/Milan Vojtek

Dál pak trasa vede k přírodní rezervaci Zázmoníky, kde prezident recesistické zemičky předčasem vystavěl boží muka.

Cesta míří kolem dalších přírodních rezervací Nosperk a Velký Kuntínov na silnici z Boleradic do Němčiček a dál se vrací k Bořeticím, respektive sklepům pod Kraví horou.

Na bicyklu Krajem André

Druhá v pořadí je delší z obou tras, která je cyklistům dostupná i po železnici. Vlakem se dá přijet do Hustopečí, které jsou jedním ze startovních míst putování. Stezka Krajem André začíná u kempu Formanka.

Směrovky pak cyklisty vedou k obci Starovičky, přičemž jezdce zavede na druhou stranu dálnice D 2. U Staroviček se ale opět vrací pod dálnicí k obci a po dalších stovkách metrů potřetí a naposledy míří na opačnou stranu betonové magistrály, aby odbočila k Velkým Pavlovicím.

Na Kraví hoře si můžete beztrestně zanadávat.foto: Právo/Milan Vojtek

Cestou si lze užít jízdu mezi vinicemi a sady a ve stejném prostředí pokračují cyklisté ke sklepům kravihorské republiky u Bořetic.

Tam lze udělat občerstvovací zastávku, protože sklepní lokalita a nejbližší okolí nabízí turistům možnosti k občerstvení a samozřejmě i teplá jídla. Opět je možno vystoupat na kopec nad sklepy a z rozhledny důkladně prozkoumat okolí.

Velké Pavlovice jsou domovem odrůdy André

Za pozornost stojí zejména rozsáhlá kolonie asi 260 vinných sklepů na vrchu obce pod kostelem. Také tam je místo s pozoruhodným výhledem do kraje. Cyklostezka Krajem André dostala své jméno podle odrůdy červeného vína André. Jeho domovem jsou Velké Pavlovice, kde vzniklo křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké.

Právě okolí Velkých Pavlovic nabízí vhodné podmínky pro pěstování na polohu náročné odrůdy. Protože se jí ale daří zejména v obcích na trase stezky, dostala cyklistická magistrála její jméno.

Pokud nemáte kolo, můžete si ho tady půjčit

Putování po cyklostezkách je samozřejmě možné na vlastním dopravním prostředku. Existuje ale také možnost si jej prostě vypůjčit. Vlastní síť půjčoven mají České dráhy. V dosahu Bořetic například v Břeclavi a Hodoníně.

Podmínkou zapůjčení kola je složení tisícikorunové zálohy za každý bicykl a předložení dvou osobních dokladů. Sazba za půjčení na čtyřiadvacet hodin je pro cestujícího s platnou jízdenkou ČD 200 korun, pro veřejnost bez jízdenky 230 korun.

Přímo v Bořeticích nabízí svým hostům půjčení kol hotel Kraví hora. Jeho nabídka služeb je pestrá a nechybí v ní ani čtyři kola s možností půjčit si je na čtyřiadvacet hodin za částku 250 korun za kus. Nutností je složení zálohy dva tisíce korun.

Pokud by počet kol v hotelu neodpovídal počtu zájemců, ujišťuje recepce, že umí zajistit i vyšší počet, jen ale požadují objednat je v předstihu. Další půjčovny v okolí jsou v Mikulově, Lednici, Valticích, Dolních Věstonicích, často i několik v jednom místě.

Reklama

Související témata:

Související články

Za vínem po Evropě

Sedíte ve vinotéce pod pergolou, když tu zaslechnete: "Kulatý, ovocný začátek chuti vystřídají třísloviny a lehká dubovost. Delší aroma ostružin, malin,...

Moravským krasem na kole

Celý Moravský kras je cyklostezkami doslova prošpikován. Stačí si jen vybrat. Cyklotrasami jsou spojené všechny jeskyně a propast Macocha. Blanenským okresem...

Výběr článků

Načítám