Hlavní obsah

Bojnice se mohou pochlubit nejstarší slovenskou zoo

Právo, Ivan Vilček

V Bojnickém zámku kdysi fungovalo Muzeum horní Nitry, které mělo vlastivědný charakter. Prostoru kolem bylo dost, proto vznikla myšlenka založení zoologické zahrady.

BEZ KOMENTÁŘE: Zoo Bojnice je nejstarší na SlovenskuVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Nejstarší zoo na území Slovenska vznikla v roce 1955 a v současnosti má rozlohu 41 hektarů, z toho expoziční část se rozprostírá na více než dvaceti hektarech. „V současnosti se naše zoologická zahrada zaměřuje na vzácné a ohrožené druhy,“ říká ředitel Milan Šovčík.

Začátky byly skromné, v bojnické zoo chovali několik jelenů, divočáků, vlka, orla, lišku a jezevce. „První zásilkou ze zahraničí bylo šest opic, které k nám dorazily v roce 1957,“ vysvětluje průvodkyně Anna Kohutková.

Neposedný orangutan

V současnosti probíhá v zoologické zahradě v Bojnicích rekonstrukce. „Očekáváme hezčí vzhled zahrady a po dokončení prací i vyšší návštěvnost,“ dodává Kohutková. Zoo Bojnice je členem Unie českých a slovenských zoologických zahrad, která sdružuje 15 českých a čtyři slovenské zahrady. „Cílem organizace je i podpora spolupráce mezi těmito zoologickými zahradami,“ doplňuje Kohutková.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Na hubených nohách se po výběhu v bojnické zoo procházejí růžoví plameňáci.

K nejvzácnějším druhům chovaným v Bojnicích patří kočkodan Rolowayův. Těch se v deseti zoologických zahradách po celém světě chová jen 32 jedinců. Jejich počet v přírodě nikdo nezná, ale určitě jich nebude víc než několik stovek. Patří mezi 25 kriticky nejohroženějších primátů světa.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Bongo horský se dokáže tvářit přísně.

Mezi další vzácné exempláře patří bongo horský. Ve volné přírodě žije už jen posledních 50 antilop tohoto poddruhu. Zoo Bojnice se rovněž zúčastnila programu návratu rysa ostrovida do přírody České republiky a Francie.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Malý orangutan Kiran své rodiče pořádně prohání.

Slony a orangutany chovají v bojnické zoo jako jediní na Slovensku. Zvláště malého orangutana Kirana si zamiluje snad každý. „Dává svým rodičům pořádně zabrat. Pokud se u dítěte říká, že je hyperaktivní, tak u Kirana to platí dvojnásob,“ směje se ošetřovatelka.

Reklama

Výběr článků

Načítám