Hlavní obsah

Bleší trh ovládl o víkendu náměstí Míru

Právo, Jakub Mračno
Praha

Pražské náměstí Míru se v sobotu dopoledne proměnilo v první bleší trh v moderní historii Prahy. Přímo na ploše před kostelem svaté Ludmily rozložili své stolky důchodci, sběratelé i klasičtí vetešníci.

Foto: Jakub Mračno, Právo

Nakupováním či prodejem se lidé pobaví o svých sběratelských vášních nebo zjistí, že mají spoustu nepotřebných věcí.

Článek

Pražané tak mohli vůbec poprvé zažít jedinečnou atmosféru bleších trhů, jakou znají obyvatelé takřka všech velkých západoevropských měst. „Je to podobné jako tradiční flohmarkt v Berlíně, jen to bylo o poznání menší,“ komentovala s úsměvem jedna z návštěvnic trhu.

K vidění tu byly staré hračky, nádobí, zbytky instalatérského materiálu, tužky, oblečení, starožitné lampy či dřevěné a kovové číše, odznaky, sluneční brýle ze sedmdesátých let a vůbec vše, co se dá doma nebo na chalupách najít.

Vlastní vynález na česání ovoce

Jeden ze starších obchodníků předvedl dokonce vlastní vynález na česání ovoce, další z důchodců prodával staré rodokapsy, vedle pak mladý sběratel nabízel klasická „elpíčka“.

Jedni měli stolky, jiným stačila roztažená deka přímo na dlažbě, když pak kolem jedenácté hodiny krátce sprchlo, prodejci své zboží schovali pod plachty, zatímco desítky nakupujících prchly pod stromy na náměstí. Za pár minut se ale trh opět rozběhl a trval až do pozdního odpoledne.

Právě navození atmosféry, kdy se lidé kromě nakupování či prodeje i pobaví o svých sběratelských vášních nebo zjistí, že mají vlastně spoustu nepotřebných věcí, o které by někdo mohl mít zájem, bylo hlavním cílem pořadatelů.

Nechceme klasické obchodníky z tržnic

„Myslím, že se to povedlo, reakce lidí byly pozitivní. Rozhodně nechceme, aby se tu do budoucna objevili klasičtí obchodníci z tržnic, prodejci kosmetiky či nových autodílů, jako je tomu například na burze ve Vysočanech,“ řekl Pavel Šik, který spolu s kamarádem vymyslel nápad bleší trh uspořádat.

„Atmosféra tu je výborná, myslím, že něco takového v Praze chybělo. Je to i skvělá příležitost pro důchodce, jak se dostat mezi lidi. Sama jsem tu s kamarádkou a jen tak procházím koukám a povídám si se sousedy,“ řekla Jana Hronová z Vinohrad. Sama prý možná na příští termín otevře před Ludmilou svůj stánek a rozhodně nebude jediná.

Senioři platí třetinovou sazbu

„Takový zájem jako v sobotu jsme nezaznamenali celých čtrnáct dní před začátkem trhu, je ale také pravda, že to vypadalo na celodenní přeháňky, takže několik prodejců nedorazilo kvůli počasí,“ řekl Právu Šik.

Potvrdil i velký zájem ze strany seniorů, pro které platí speciální třetinová sazba, padesát korun za čtverečný metr. Spolu s kamarádem, se kterým nápad vymysleli a vše vyjednali se starostkou Prahy 2 Janou Černochovou (ODS), doufají, že se z trhu stane nová vinohradská tradice.

„Příští týden to budeme probírat s vedením Prahy 2, uvidíme, jestli se objeví nějaké stížnosti. Pokud to dopadne dobře, chtěli bychom pořádat bleší trh každou poslední sobotu v měsíci,“ vysvětlil Šik.

Pokud by mělo jít o opakovanou akci, musela by Praha 2 požádat magistrát, aby plochu náměstí Míru zanesl do tržního řádu. Vznik klasické tržnice si tu ale ani radnice, ani pořadatelé „blešáku“ rozhodně nepřejí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám