Hlavní obsah

Belgické Antverpy jsou rájem pro ženy

Právo, Marek Damm

Móda - diamanty - pralinky. Tato tři slova vystihují vše, co přitahuje ženy do belgických Antverp. Samozřejmě že je tady toho k vidění víc - třeba Rubensův dům, nádherná katedrála, muzeum krásného umění. Jenže skutečným magnetem pro ženy je nakupování.

Foto: Marek Damm, Právo

Vystavené diamanty v Diamondlandu

Článek

Na ulici Nationalestraat, v moderním a architektonicky nádherném domě, najde každá žena výstavu svých snů. Nachází se tu totiž Muzeum módy. V 80. letech dvacátého století se výrazně prosadili návrháři takzvané Antverpské šestky a od té doby se město ocitlo na mapě mezinárodního módního byznysu. Dnes má pověst prostředí, v němž se jako houby po dešti objevují nové talenty.

Šaty, hadříky, kabelky

„Modemuseum“ dokumentuje antverpskou cestu ke slávě. Modely a doplňky jsou vystaveny netradičním způsobem a exponáty se stále obměňují. Na impozantním schodišti, které spojuje přízemí s prvním patrem muzea, se čas od času konají velkolepé přehlídky, na nichž nejslavnější belgičtí návrháři předvádějí (na proslulých modelkách) své nové kolekce.

:. Bohatá expozice v Muzeu módyfoto: Právo/Marek Damm

V bohaté expozici můžete obdivovat jak vývoj oblékání v průběhu 19. a 20. století, tak i celou řadu módních úletů: třeba šaty ze zlata a stříbra nebo večerní róbu vytvořenou z leštěných kovových plíšků, sérii netradičních doplňků od zvláštních kabelek, extravagantních klobouků až po nevšední rukavičky na ples.

Zážitkem pro každou ženu je procházka po nákupní zóně na proslulé třídě Meir. Tahle pěší zóna je známým shopping-centrem. Jak by ne, vždyť týdně tady prý nakoupí kolem 240 tisíc lidí! Je lemována obchody se všemi známými oděvními značkami světa. Ulice Meir impozantně končí Věžovým domem (říkají mu Torengebouw), jenž byl postaven v roce 1932 a byl prvním mrakodrapem v Evropě. Má výšku bezmála 100 metrů a ve 24. patře můžete navštívit půvabnou vyhlídkovou restauraci.

:. Bohatá expozice v Muzeu módyfoto: Právo/Marek Damm

Pár ulic od Muzea módy najdete vysokou školu - Antverpskou módní akademii. Výsledky studentské invence objevíte hlavně v oděvních obchůdcích na Sint-Antoniusstraat, čili na ulici svatého Antonia. Určitě se podívejte do butiků, v nichž svá módní díla plná nápadů nabízí „Antverpská šestka“. Nesporně vás udiví (a možná i okouzlí) obchod nejkontroverznějšího a nejoriginálnějšího z těchto návrhářů, slavného Driese van Notena.

Drahé drahokamy

A hlavně diamanty. Těmi jsou Antverpy široko daleko vyhlášené, a to už dobrých 500 let! Světový obchod s diamanty kolem sebe soustředily dvě do písmene L uspořádané ulice, nacházející se nedaleko hlavního nádraží. Zdejší diamantovou burzou údajně prochází přes 70 procent veškeré světové produkce těchto drahokamů. Je zde dokonce i škola, v níž se manuálně talentovaní mladíci sedm let učí brousit diamanty.

:. Díky průhledné stěně můžete sledovat práci dvou brusičů diamantů.foto: Právo/Marek Damm

Tyto dvě úzké ulice nejsou příliš malebné, spíš jen účelné - jedno klenotnictví vedle druhého. V ulici Rijfstraat je obchod Diamond -land, který navštěvují finančně dobře situovaní muži se svými nastávajícími manželkami či s milenkami a vybírají diamanty k zásnubám, k svatbě, k výročí, k narozeninám…

:. Vystavené diamanty v Diamondlandu - luxusním obchodě, v němž najdete nejdražší šperky v Evropě.foto: Právo/Marek Damm

Díky průhledné stěně z uctivé vzdálenosti sledujete práci dvou brusičů diamantů. A také sami (za odborné klenotnické asistence) můžete navrhnout vlastní podobu budoucího originálního diamantového přívěsku, náušnic či prstenu.

Drahokamy nabízejí vyškolené půvabné prodavačky v prvním patře obchodu. Když z této místnosti odcházíte, musíte se zastavit přede dveřmi z neprůstřelného skla, zmáčknout příslušné tlačítko a čekat půl minuty, než se dveře otevřou. Žádný zloděj by neměl šanci.

Šperky slavných

Bezpečnostní důvody jsou asi příčinou i toho, proč se obě „diamantové uličky“ nacházejí blízko bočního vchodu na hlavní nádraží. Čas od času na první koleji zastaví vlak s opancéřovaným vagónem a cenný náklad je speciální jednotkou bleskurychle přeložen do obrněné dodávky, která v průběhu jedné minuty ujede sto metrů od nádraží do ulice Rijfstraat, k příslušnému klenotnictví, kde už u trezorů čekají brusiči.

Projděte se sousední ulicí Hoveniersstraat, samozřejmě pod dohledem skrytých kamer i mnoha pracovníků soukromých ochranek, a zvenčí pozorujte okna nejvýznamnější diamantové burzy světa. A pokud vás rozladí, že dovnitř nemůžete (vstup je jen pro nejpovolanější z vyvolených bankéřů a obchodníků), popojděte jen o malý kousek dál, na náměstí Královny Astrid, a navštivte Muzeum diamantů.

:. Kavárna v Antverpách láká k odpočinku.foto: Právo/Marek Damm

Virtuální průvodce vás provede světovými nalezišti a vysvětlí, proč se od ostatních brusných technik odlišuje ta jedinečná, antverpská, která způsobuje, že diamant více září. Uvidíte i pár obrovských briliantů zasazených do šperků, které na sobě kdysi nosili králové a královny, hvězdy filmového plátna, manželky amerických prezidentů a ropných magnátů.

A při odchodu z muzea si místo pravých diamantů kupte bonboniéru těch čokoládových. Jsou totiž neskutečně dobré. Belgické pralinky nemají konkurenci!

Jak vznikly proslulé belgické pralinky?

Skvělý nápad plnit čokoládové bonbóny lahodnými sladkými krémy, likéry či oříšky dostal Jean Neuhaus, vnuk zakladatele firmy Confiserie et Chocola terie Neuhaus-Perrin. Jeho dědeček opustil v roce 1857 Švýcarsko a otevřel si v Bruselu obchod, v němž mimo jiné prodával sladkosti, lékořici a kousky čokolády.

Se synem Frederikem se později zaměřili na výrobu čokolády. Tradičních receptur, které upřednostňují vysoký obsah kakaa a minimální množství cukru v čokoládě, se tato luxusní firma drží dodnes. Pralinky v Belgii ale samozřejmě produkuje i celá řada dalších firem - k poměrně známým patří třeba Leonidas.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám