Hlavní obsah

Bar, kde servírují jediný nápoj

Novinky, Taťána Marenčíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najdete je pouze v Portugalsku, ale především v Lisabonu. Menší bary, často pouze s prostorem na stání, kde nemají žádný nápojový lístek. Není totiž potřeba. Do panáků se v nich nalévá jediný drink. Barman se vás přesto na uvítanou na něco zeptá: „S višní, nebo bez?”

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

V Lisabonu najdete množství velmi speciálních barů.

Článek

Ginjinha nebo zkráceně ginja je portugalský likér, který se vyrábí louhováním višní v alkoholu s přídavkem cukru a dalších tajných ingrediencí. Vzniklý nápoj je jemný a mírně hřeje.

V prosluněné zemi na jihu Evropy existuje nepřeberné množství výrobců tradičního likéru, v některých městech dokonce s ochrannou známkou původu. Vynikající je například ginja z malebného města Óbidos obehnaného hradbami.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Ginja je oblíbeným suvenýrem z Portugalska.

Ginju seženete i ve většině tradičních barů, obchodů s potravinami nebo cukráren. Někdy se podává ve speciálním čokoládovém kalíšku, který je zároveň malým zákuskem.

Višňový likér bývá servírován jako aperitiv či digestiv, přičemž ideální je teplota mezi 15 a 17 °C. V horkých letních dnech, které si v Portugalsku můžete užít od května do září, může být lehce vychlazený.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Bar Ginjinha Sem Rival má velkou tradici.

Portugalci, kteří umějí žít, se na jednu ginju jen tak na chuť umějí zastavit kdykoli během dne. Mezi nejtradičnější lisabonské podniky patří Ginjinha Sem Rival, který je jedním z nejstarších. Podnik, fungující od roku 1890, najdete v jedné z úzkých uliček nedaleko Národního divadla.

Zdejší likér je navíc stále ještě vyráběn podomácku. Díky tomu zde také dostanete větší množství lahodných marinovaných višní než u velkoobchodních konkurentů. A protože stejně jako třeba rum ani ginja od dvou výrobců není stejná, můžete okoštovat další variantu i v jen pár desítek metrů vzdáleném A Ginjinha Baru.

Tak trochu lepší lék

Původně prý bývala ginja „drinkem prarodičů”, kteří jím příjemnou formou „léčili drobné neduhy”. Postupně si ji však oblíbily i mladší generace. A navštívit Portugalsko bez ochutnávky tradičního nápoje by byl dnes hřích.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

S višní, nebo bez?

Milovníci koktejlů můžou na některých místech ochutnat i osvěžující míchaný nápoj s ginjou, limetovou šťávou a tonikem.

Na závěr tak zbývá pouze otázka, kterou při procházce malebným Lisabonem uslyšíte jistě i vy – ginja com (s), nebo ginja sem (bez) višně?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám