Hlavní obsah

Atraktivní i po 2200 letech. Jediná mumie v Izraeli přitahuje návštěvníky

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celé dekády dlela 2200 let stará mumie v útrobách Jezuitského institutu v Jeruzalémě. Nakonec ale byla půjčena a zařazena do nové expozice národního Izraelského muzea, které ji veřejnosti zpřístupnilo ve středu 27. července. Mumie, které se říká Ochranné oko Horovo podle egyptského boha, je jediná, kterou země disponuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Izraelském muzeu vystavují mumii starou 2200 letVideo: AP

 
Článek

„Co je na naší výstavě skutečně důležité, je příležitost ukázat lidem zářný příklad tradiční egyptské mumifikace a také provést vědeckou analýzu, která nám více přiblíží období a kulturu, ve které tento vysoce postavený kněz žil,“ řekl ředitel muzea James Snyder.

K zachování mumie významně přispěl nejen vyspělý balzamovací proces, ale také jeruzalemské suché podnebí, díky kterému zůstaly v těle zuby, kosti i cévy.

Výzkumníci mumii studovali už v průběhu roku a pomocí CT skeneru se jim povedlo odhalit pohlaví či věk smrti — mezi 30 a 40 lety. Kněz prý trpěl osteoporózou (řídnutí kostní tkáně) a měl velmi zkažené zuby, pravděpodobně držel vysokosacharidovou dietu.

Mumie pochází původně z Akhmimu, nějakých 480 kilometrů od dnešní Káhiry a byla darována Jezuitskému institutu v roce 1920. Očekává se, že výjimečný exponát přiláká do muzea davy turistů, i kvůli velmi zachovalému plátnu, posmrtné masce či černozlatému sarkofágu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám