Hlavní obsah

Atrakce a lyžování alpského střediska Achensee

Právo, Jana V. Bendová

Snowbike svištěl po sjezdovce a přede mnou se otevíralo romantické panorama krajiny kolem jezera Achensee - největšího v rakouském Tyrolsku, a také jednoho z nejkrásnějších. Nad horami zapadlo slunce a já si připadala jako ve filmu.

Foto: Jana V. Bendová, Právo

Achensee vás odmění neuvěřitelnými výhledy.

Článek

V zelenkavých vodách ledovcového jezera Achensee se za bezvětří odráží okolní krajina i nebe jak v zrcadle. Krásný pohled je na něj i ze sjezdovky ve středisku Zwölferkopf. Každý druhý lyžař se tu zastaví a fotí jak o život scenérii zasněžených kopců, mezi kterými se vine hladina jezera.

Kromě Zwölferkopfu jsou kolem něj ještě dvě lyžařská střediska: Christelum Alm v Achenkirchu a Rofan v Maurachu. Najdete v nich široké tratě pro nejrůznější druhy sjezdu, včetně carvingu, sjezdovky s boulemi, U-rampy a speciální tratě pro snowboardisty, několik extrémně náročných tratí a tak dál. Střediska jsou menší, spíš komorní, a budou vyhovovat hlavně lidem, kteří v těch velkých vidí továrny na dovolenou.

Idyla, klid a bezpečí

I když místní sjezdovky a snowboardové tratě nevycházejí z hodnocení znalců špatně, považují odborníci okolí Achensee hlavně za ráj pro běžkaře a pěší turisty. Nejen kvůli dobře připraveným tratím a stezkám. Ale i kvůli romantické krajině, která se navíc s počasím a světlem neuvěřitelně proměňuje.

foto: Právo/Petr Veselý

Za to diskoték, nočního života a podobné zábavy si v Achensee moc neužijete. Johannes Entner, předseda Achensee Tourismus, tedy místní pobočky Turistického svazu a také majitel hotelu Wiesenhof mi to později vysvětloval: „Lidé sem jezdí kvůli klidu, idyle a téměř rodinnému soukromí. Ne kvůli diskotékám a nočnímu životu. Vzruchu a adrenalinu si obvykle užijí ve své práci dost. Tady potřebují relaxovat, uvolnit se, cítit se příjemně a taky bezpečně.

Není náhodou, že zdejší hotely jsou vyhlášené svými wellnes programy, že tady zná každý každého nebo že tu například nezamykáme auta. Dělám to tak dvacet let a nikdy se mi z něj nic neztratilo.“

Let pod kovovým orlem

Už dlouho jsem na sjezdovce nevyřádila tak jako se snowbikem. Je to vlastně modernější verze u nás známého skibobu. Jen je lehčí, odpružený a má lépe vyřešených i pár dalších detailů. Podobně jako skibob ho snadno zvládne většina začátečníků. Hodně hotelů v okolí jezera nabízí svým hostům snowbiky běžně. Některé je zapůjčí zdarma, jinde musí host zaplatit zhruba 5-15 euro na den.

V okolí narazíte na řadu atrakcí. Jednou z originálních je let pod kovovým orlem. Je upevněný na laně jako lanovka. Pod ním visí konstrukce. A na ní pak za karabinu na speciální vestě čtyři lidé. Jakmile technik orla odbrzdí, řítíte se dvoutisícovky Gschöllköpf dolů. Svištíte zhruba osmdesátkou o několik set metrů níž, ke sjezdovce ve ski-areálu Rofan. Je to zážitek při kterém se úžas mísí se strachem. A není zas tak drahý: stojí 4 až 7 euro.

.: Jednou z originálních atrakcí je let pod kovovým orlem.foto: Právo/Jana V. Bendová

Olej z kamene

Jedním ze svérázných zážitků byla koupel v minerálním oleji v areálu Wiesenhof. Olej tu získávají z místní břidlice. Koupel sice nevoní moc vábně: je cítit jako směs borovicových pryskyřic a dehtu. Pomáhá však ulevit od bolestí kolenou a kloubů. Hlavně druhý den jsem se na sjezdovkách cítila mnohem lépe. Ten komu přijde koupel v hotelech kolem Achensee drahá (kolem 25) si tu může koupit lahvičku s olejem (8,50 eur) a vyzkoušet si její účinky doma.

Praktické rady

Z Prahy do Pertisau je to 520 km, skoro pořád po dálnici (Praha, Plzeň, Mnichov a před Insbrukem na Achensee).

Zvládnete to za 5-7 hodin, ale nejezděte v sobotu, kdy se na horách střídají turnusy a dálnice bývá ucpaná.

Informace o počasí nebo sněhu najdete na www.achensee.info, na sjezdovky se můžete podívat přes www.webcams.supervht.com v rubrikách Rofan a Karwendel. Zajímavý je i web www.zimni-alpy.cz, prokliněte rubriky Alpy, Rakousko a Achensee. Týdenní pobyty bez stravy a dopravy se dají pořídit i za méně než 3000 na osobu. Dejte si do internetového hledače třeba heslo Achensee nebo Rofan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám