Hlavní obsah

Arnošt z Pardubic pluje až do Přelouče

Právo, Vladislav Prouza

Zájem o lodní lístky z Pardubic do Přelouče předčil očekávání. Poptávka po dvacetikilometrové plavbě po Labi dvojnásobně převyšuje kapacitu výletní lodi Arnošt z Pardubic.

Foto: Dopravní podnik města Pardubic

Arnošta z Pardubic čekají další plavby do Přelouče.

Článek

Loď, která je schopná pojmout pětasedmdesát pasažérů, s domovským přístavem v Pardubicích, vyplula do Přelouče koncem července. Poprvé po skoro dvou desetiletích.

Cesta dlouhá dvě a půl hodiny se uskutečnila díky opravenému a zvýšenému mostu ve Valech, kde by jinak lodníci museli sundávat střechu terasy.

Zpět historickým autobusem

„Zkušební plavba dopadla perfektně. Další plánujeme na 28. srpna. Zpět do Pardubic lze jet historickým autobusem nebo proti proudu lodí. Celá plavba potom trvá 5,5 hodiny,“ informovala mluvčí Dopravního podniku města Pardubic Jitka Malinská.

Jachtaři z Brna otevřeli sezonu na Jadranu

Cestování

Plavbu, která je spolu s cestou historickým autobusem jedinečným zážitkem, prodlužuje plavební komora v Srnojedech, kde se loď zdrží zhruba půl hodiny. Komora z roku 1938 představuje společně s mosty, pod nimiž Arnošt podplouvá, technickou zajímavost.

„Zajímavé samo o sobě je vidět mosty na plavební trase zespoda i pozorovat z lodi způsob činnosti plavební komory. Opravený most ve Valech je ale skvostná záležitost,“ podotkla Malinská.

Plavbu osmadvacet metrů dlouhé lodi s ponorem devadesát centimetrů letos umožňuje dobrá splavnost Labe. „Pravidelné plavby do Přelouče testujeme. Určitě bychom v tom rádi pokračovali. Nejlépe v letních měsících, kdy hlavně rodiny s dětmi hledají vhodný program, jak strávit volný čas. Myslím, že maximální cena lodního lístku dvě stě korun, která zahrnuje i cestu historickým autobusem, je velmi vstřícná. Nabízíme i dětské a rodinné jízdné,“ popisuje Malinská.

Do Středozemního moře se vracejí výletní lodě. Plavby mají striktní pravidla

Cestování

Opravená mola

Dopraváci na plavební dráze opravili dlouho spoře využívaná mola. Arnošt tak může zakotvit ve Valech.

„Lze tam po předchozím upozornění vystoupit,“ doplnila Malinská, podle níž přišly výletní plavby do Přelouče vhod v době, kdy mnozí lidé kvůli pandemii zůstali letošní léto doma a hledají atraktivní volnočasové aktivity.

Arnošt z Pardubic pravidelně křižuje Labe v úseku od pardubického mola do zhruba deset kilometrů vzdálených Kunětic a Srnojedů. Lodní restaurace nabízí během plavby široký výběr jídel podávaných na vyhlídkové terase.

Reklama

Výběr článků

Načítám