Hlavní obsah

Arizonskou metropoli zakryl oblak prachu

Novinky, Klára Fischleinová

Od června do října probíhá v americké Arizoně monzunové období, které je spojeno mimo jiné s písečnými bouřemi. Jedna taková poslala začátkem minulého týdne na hlavní město Phoenix gigantický oblak prachu.

BEZ KOMENTÁŘE: Přes Phoenix se přehnala písečná bouře

 
Článek

V arizonském Phoenixu žije přibližně 1,5 miliónu lidí. Nad střechami jejich domů se před týdnem přehnalo v důsledku písečné bouře jakoby nikde nekončící mračno prachu, které na moment schovalo vše, co mu přišlo do cesty.

Viditelnost ve městě klesla na méně než čtvrt míle, tedy okolo 400 metrů. Rychlost větru dosáhla téměř 27 metrů za sekundu. Písečné bouře jsou v Arizoně známé také pod názvem „haboobs“. Některé se táhnou až 160 kilometrů.

Pohled do minulosti

Hlavní a největší město Arizony má za sebou dlouhou historii. Už kolem roku 700 žili v místě dnešního města indiáni z kmene Hohokama. Vybudovali tu síť zavlažovacích kanálů, ale po několika staletích jejich civilizace zanikla.

Oficiální vznik města Phoenix se datuje k 25. únoru 1881. Název je inspirovaný z bájí (a filmů o Harrym Potterovi) dobře známým ptákem Fénixem, který se znovu a znovu rodí z popela. I město Phoenix se znovu zrodilo poté, co jeho oblast osídlili a následně opustili indiáni.

Anketa

Zažili jste už někdy na svých cestách písečnou bouři?
Ano
22,1 %
Ne
77,9 %
Celkem hlasovalo 399 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám