Hlavní obsah

Antický Řím ožívá pomocí virtuální reality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Do života plebejců a gladiátorů ve starém Římě se dnes už může ponořit i běžný návštěvník Fora Romana. Trojrozměrná projekce nabízí turistům, kteří mnohdy zmateně obcházejí ruiny starořímských chrámů, vysvětlení, jak se žilo před téměř dvěma tisíciletími, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Okolo 60 000 virtuálních postav nabízejí návštěvníkům půlhodinovou ochutnávku toho, jak asi vypadal život ve starověkém Římě.

Článek

Spojení hollywoodské animace, technologie počítačových her se scénami ze starobylých fresek a nejnovějších vědeckých prací dalo dohromady snímek nazvaný 3D Rewind Rome. Divákům ukazuje cestu časem zpátky do roku 310 našeho letopočtu, do vlády císaře Maxentia. To vše v nově opraveném návštěvnickém centru nedaleko Kolosea, které se veřejnosti otevře 20. listopadu.

"Teď vám celý Řím leží u nohou," tvrdí obtloustlý Sapentius oblečený ve starořímské tóze. Trojrozměrný virtuální průvodce detailním modelem města vytvořili archeologové z univerzity ve Virginii.

:. Nejefektnější a nejdramatičtější jsou gladiátorské scény z Kolosea.foto: Reuters

Špína, kouř, nápisy na zdech a scénky z ulic zahrnující okolo 60.000 virtuálních postav nabízejí návštěvníkům půlhodinovou ochutnávku toho, jak asi vypadal život ve starověkém Římě. Mimo jiné se mohou návštěvníci podívat skrze klíčovou dírku na vestfálské panny, sledovat rozhádané debaty v senátu nebo navštívit plebejskou čtvrt Suburra. Ve scénáři dokonce panuje finanční krize, což mnoha divákům připomene současnost.

Nejefektnější a nejdramatičtější jsou gladiátorské scény z Kolosea. Diváci na předváděčce uskočili dozadu, když na ně virtuální gladiátor Bestia vytáhl meč. Hlasatelé a trubadúři organizují davy a publikum žádá palec vzhůru či dolů od císaře Maxentia s výkřiky "Mitte!" (Smilování) či "Iugula" (Smrt!).

Bojovníci ožili díky technologii "motion capture", kdy senzory zaznamenávaly pohyby skutečných lidí v současné verzi starověké gladiátorské školy organizované společností milovníků minulosti.

Pohled pod arénou nabízí pohled na boj tygra a lovce

Návštěvníci mají dokonce možnost nastoupit do nejnovější verze kladkostrojového výtahu, které jsou připraveny pod arénou, a podívat se na tygra a lovce, kteří jim bojují nad hlavami.

"Když diváci sledují představení, mají skutečně intenzivní pocit toho, jak to vypadalo ve starém Římě, jako kdyby byli herci na jevišti historie," tvrdí Joel Myers, výkonný ředitel společnosti Virtuality, která se zabývá technologickou zábavou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám