Hlavní obsah

Američané draze platí za zájezdy pro dobré svědomí, Češi je mohou mít zadarmo

Novinky, Karolina Zarzycká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko, USA

Trápí vás černé svědomí? Táhnete na svých bedrech batoh plný výčitek z dávno spáchaných hříchů? Ve Spojených státech organizují takzvané filantropické zájezdy, při nichž se zájemci mohou jako dobrovolníci zapojit do různých pomocných projektů po celém světě. V Česku se na dobrovolnické pobyty v zahraničí zaměřují hlavně neziskové organizace.

Foto: Profimedia.cz

Dobrovolníci z Česka mohou odlétat také do zemí Latinské Ameriky.

Článek

Rozdíl mezi zájezdy organizovanými cestovními kancelářemi ve Spojených státech a neziskovými organizacemi v Česku je v tom, že v USA za zájezd zájemce zaplatí několik tisíc dolarů, kdežto dobrovolník odjíždějící přes českou neziskovou organizaci si v některých případech zaplatí cestovní výdaje a pojištění, jindy jej cesta nestojí nic, na místě někdy dostane i kapesné. Princip je ale stejný, pomoc potřebným v různých koutech světa.

Turistika není jen spotřebním zbožím

Pokud se zájemce o dobrovolnický pobyt v zahraničí rozhodne pro takovu práci, může si vybrat ze široké nabídky činností. Turistika se pak nestává pouhým spotřebním zbožím, ale umožňuje poznat cizí země z jiného pohledu.

Foto: Profimedia.cz

Dobrovolníci pomáhají se stavbou dřevěné konstrukce v Nikaraguji.

I když se v Česku žádná cestovní kancelář nesoustředí na organizování podobných filantropických (neboli lidumilných) zájezdů, zprostředkování dobrovolnických pobytů nabízejí různé neziskové organizace, mezi něž patří například Hestia. Při výběru organizace je důležité zjistit si dopředu, nakolik je důvěryhodná a jakým způsobem dobrovolnické pobyty zařizuje.

Podmínky výjezdu dobrovolníka jsou snadné

Dobrovolník má být mladší třiceti let, nemusí mít žádnou kvalifikaci, dokonce nemusí umět světový jazyk. Občanské sdružení Hestia pracovníkům v zahraničí zajišťuje cestu tam a zpět, ubytování na místě, stravu, pojištění, jazykovou přípravu a malé kapesné. Pokud je to potřeba, také místní jízdné.

Program se týká členských států Evropské unie, dále kandidátských zemí (Bulharsko, Rumunsko, Turecko), zemí EFTA (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a takzvaných partnerských zemí. To jsou státy bývalého Sovětského svazu, bývalé Jugoslávie, středomořské státy či státy Latinské Ameriky.

Evropský dobrovolnický projekt

Zájemci o práci v zahraničí, kteří jsou ve věku osmnáct až 25 let, se mohou informavat o konkrétních místech také při evropském projektu EVS (European Voluntary Service).

Výhodou EVS je, že dobrovolník nemusí platit žádné účastnické poplatky a navíc má hrazeny veškeré výdaje - ubytování, stravu, dopravu, dostává i určité kapesné. 

Nabídky amerických cestovních kanceláří

Zatímco z Česka se dá cestovat na filantropický zájezd i zcela zadarmo, v Americe si za něj cestovní kanceláře nechávají dobře zaplatit.

Jak uvedl Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, společnost Abercrombie Kent například pro ty, kteří chtějí ulehčit svému svědomí či výčitkám, ale i pro ty, již mají peněz a energie nazbyt a chtějí pomáhat lidem, organizuje zájezd například na Antarktidu, kam je třeba doručit speciální zařízení na měření dopadu globálního oteplování. Cena tohoto ekozájezdu je 7595 amerických dolarů (v přepočtu asi sto šedesát tisíc korun).

Má-li potenciální zájemce přání pomáhat například dětem s výukou cizích jazyků, může se s pomocí cestovní kanceláře Aberkombie Kent vypravit do Thajska. Zde v horských oblastech se bude podílet na výuce angličtiny malých Thajců. Cena tohoto zájezdu je 5995 amerických dolarů (v přepočtu 125 tisíc korun).    

Foto: Profimedia.cz

Děti v Thajsku

Dobrovolnosti se, zdá se, meze nekladou, a tak se zájemci mohou s agenturou Projects Abroad vypravit například do Nepálu, kde mohou také vyučovat angličtinu. Cena této výpravy je nižší než cesta do Thajska - 3295 amerických dolarů (sedmdesát tisíc korun).

Ovšem také do nejchudší evropské země, do Moldavska, se vypravují zájezdy, kde zájemci mohou například učit hrát fotbal, a to za cenu vpravdě lidovou - 1795 amerických dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám