Hlavní obsah

Alcatraz bez turistů: Nahlédněte do cely, kde si Al Capone odpykával trest

Novinky, Jakub Kynčl (San Francisco)

Americké San Francisco láká turisty na velké množství atrakcí, zajímavostí, pokrokových barů či Chinatown s vyhlášenými čínskými restauracemi. A produkují tu koláčky štěstí pro značnou část USA. Pokud však existuje v tomto městě jedna atrakce, která nepotřebuje žádnou reklamu, protože má publicitu přirozeně, je to legendární věznice Alcatraz.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Velikost celého vězeňského komplexu Alcatraz je patrnější, až když dorazíte lodí blíže.

Článek

Alcatraz je jednou z dominant San Franciska. Pokud se podíváte průměrným turistům do jejich připravených itinerářů, obvykle je návštěva této věznice mezi pěti hlavními body, které chtějí ve městě spatřit na vlastní oči. Legendární zakroucená ulice Lombard Street, rušné molo Pier 39 a most Golden Gate pak většinou nechybí také. A právě z mostu natřeného tzv. mezinárodní oranžovou barvou je ranní pohled na mlhou zastřený Alcatraz kouzelný. [celý článek]

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Alcatraz Island v ranním oparu

Pokud vám nestačí pohled zdálky, tak budete muset na ostrov vyrazit lodí. V tomto ohledu se vám mnoho variant nenabízí - vlastně jen jedna jediná. O dopravu na ostrov se totiž stará výhradně společnost Alcatraz Cruises, která pořádá plavby směrem na ostrov až 20krát denně. Vyjma těch standardních, které čítají běžnou prohlídku a zapůjčení audioprůvodce, mají v nabídce i prohlídku noční a také speciální rozšířenou, během které můžete vidět o něco více než při standardní prohlídce.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Z Alcatrazu měli vězni výhled na San Francisco - na obzoru je vidět most Golden Gate.

Cesta lodí na ostrov netrvá dlouho, jen slabou půlhodinku. Právě z lodi se vám ale dostane těch nejkrásnějších výhledů na celek vězení. Počítejte s tím, že jde o jednu z nejpopulárnějších atrakcí v celém San Francisku, a tak jsou v hlavní turistické sezóně tyto plavby mnohdy vyprodané na několik dnů dopředu, a pokud máte v San Francisku málo času, vyplatí se udělat rezervaci i měsíc dopředu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Alcatraz je jednou z nejpopulárnějších atrakcí San Franciska.

Poté, co dorazíte na ostrov, dostane se vám základních orientačních tipů a pak už je jen na vás, jakým tempem si samotné vězení projdete, vrátit se totiž můžete jakoukoliv z dalších lodí, které přivezou na ostrov další turisty. Pokud tedy plánujete pořídit i nějaké snímky bez lidí, nejlepší alternativou je vyrazit na ostrov hned prvním ranním spojem, než se ve vězení nakupí návštěvníci z několika lodí. Audioprůvodce je nedílným společníkem, ale ač je dostupný už ve velkém množství jazyků, čeština mezi nimi zatím není.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chladné, velké, strohé - takové je vězení na ostrově Alcatraz. Pokud jej chcete vidět bez davů, vyjeďte prvním ranním spojem, ignorujte úvodní slovo průvodce a rovnou zamiřte do nitra vězení. Během několika minut poté se totiž vězení zaplní...

Asi největším lákadlem vězení je cela 181, ve které trávil legendární mafián Al Capone většinu svého trestu. Jenže pořídit její snímek není nic lehkého. Nachází se totiž v prvním patře vězení, kam se během standardní prohlídky nemáte šanci dostat. Výstup do patra je zahrazený a vy tak musíte fotit z přízemí. Nezbývá tedy než dostat svůj fotoaparát do co největší výšky a vyhnout se zábradlí. Fotografové si už jistě sami domyslí, jak na to.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Cela 181 je výjimečná tím, že zde strávil značnou část svého pobytu na Alcatrazu známý mafián Al Capone.

Pokud vás však samotná historie tolik nebere a spíše se chcete vyfotit za mřížemi jakékoliv cely, budete mít příležitostí habaděj. A ač tento snímek na sociálních sítích vaše přátele určitě pobaví, na místě velmi rychle zjistíte, s jak šíleně neoriginálním nápadem jste na proslulý ostrov dorazili. Není totiž nic výjimečného, že se v těch působivějších celách legendárního vězení, které fungovalo v letech 1934 až 1963, přesně na tyto snímky stojí fronty.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na snímku uprostřed je nejznámější vězeň Alcatrazu - Al Capone.

Rozhodně však nevynechte možnost vstoupit do cely zvané „díra”. Šlo o samotku, kde mohli vězni trávit v kuse až 19 dní. Zvukotěsná a temná cela byla obrovským záběrem pro psychiku těch, kteří zde skončili. Tmu a ticho vězňům přerušilo pouze třikrát denně servírování jídla. Obvykle těchto 19 dní bohatě stačilo k tomu, aby se daný vězeň začal chovat dobře. Pokud však dělal problémy i nadále, byl ze samotky vypuštěn pouze na několik chvil, vyčistil si zuby a následně ho čekalo dalších 19 dní ve tmě a tichu.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

V celách je jasně patrné, že životního prostoru vězni zrovna hodně neměli.

Ve vězení je však více míst, které stojí za návštěvu. Navede vás do nich audioprůvodce nebo jeden z hlídačů, pokud je požádáte. Určitě zavítejte do kuchyně, vyjděte se podívat na dvorek, kde mohli vězni do těla načerpávat aspoň nějaké sluneční paprsky. Pokud tedy nebylo zrovna pod mrakem, což je v San Francisku poměrně časté. Někteří na ostrově stráví jen hodinu a s depresivním pocitem odjíždějí. Jiní zde klidně stráví půl dne a odjíždí s pocitem, že stejně možná neviděli úplně všechno.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Alcatrazské vězení ukončilo svůj provoz v roce 1963.

Takovou menší kuriozitou jsou mouchy, které vás budou na ostrově Alcatraz obtěžovat, zejména pak pokud dorazíte mezi zářím a listopadem. Jsou důležitou částí místního ekosystému a nepředstavují žádné zdravotní riziko, ale během návštěvy si jich rozhodně povšimnete. Ale v momentě, kdy vstoupíte do vstupní haly vězení, která v době jeho fungování sloužila pro hromadné sprchování vězňů, budou vaše smysly zaměstnány něčím úplně jiným než zdejšími mouchami...

Jak do San Franciska a způsoby dopravy po městě

Žádný přímý let z Prahy do San Franciska neoperuje, a tak je vhodné dívat se po letech s jedním přestupem. Nejpraktičtější v ohledu cena/doba na cestě jsou letenky KLM přes Amsterdam či Air France přes Paříž. Ty se při koupi v předstihu pohybují pod hranicí 17 000 korun za zpáteční letenku ve třídě Economy.

Z letiště do města

Z letiště pak jede přímo do centra vlak BART na Union Square, který při koupi předem stojí devět dolarů na osobu (190 Kč). Koupíte-li si dopředu dvacetidolarový voucher, zvládnete s ním cestu z letiště i zpět na něj a zbylý kredit můžete využít na nějaké popojetí po městě. Službou Uber, která je v USA běžná, vás přesun autem vyjde cca na 35 dolarů (770 Kč) a trvá do centra kolem 45 minut, v závislosti na denní době.

Berte v úvahu délku pobytu

Pohyb po městě není nikterak složitý. Berte však každopádně v úvahu, že doprava v San Francisku může být velmi pomalá, zejména pak v době dopravní špičky. Stěžejní je doba, po kterou v San Francisku pobýváte.

Jednorázové jízdné se nevyplatí

Vezměte v úvahu, že jedna jediná jízda typickou sanfranciskou lanovkou vás vyjde na sedm dolarů (přes 150 Kč). Popojetí po kolejích či busem v rámci hromadné dopravy „Muni” vás vyjde na 2,75 dolaru za jízdu (60 Kč). Pokud byste ale pobývali ve městě týden, tak vás permanentka na všechny tyto typy dopravy stojí 42 dolarů (925 Kč). I kdybyste jeli jen jednou denně lanovou dráhou, tak se vám vyplatí. Třídenní stojí 32 dolarů (705 Kč) a jednodenní 21 dolarů (465 Kč). Vše navíc lze provést bezpapírově, jen pomocí vašeho mobilního telefonu. Více zde.

CityPASS pro aktivní

Další variantou je pak rozhodně pořízení tzv. CityPASS, jehož obdobu můžete znát z mnoha evropských měst. Vyjma toho, že funguje jako třídenní permanentka na veřejnou dopravu, tak platí i na několik hlavních atrakcí města. Můžete s ním totiž do známého akvária na Molu 39, do Kalifornské akademie věd, na hodinovou plavbu pod mostem Golden Gate i kolem Alcatrazu a můžete si vybrat mezi návštěvou Exploratoria a de Youngova muzea. Pro dospělé stojí 89 dolarů (1965 Kč) a pro děti 66 dolarů (1455 Kč). Ideální tedy je pro aktivní prodloužený víkend ve městě. Více zde.

Hop tam, hop ven

Nevyhovuje vám tradiční hromadná doprava? Vyhovovalo by vám jezdit po nejzajímavějších částech města na střeše autobusu a mít komentář (na některých spojích dokonce i živý) toho, co se nachází kolem vás a jaká je historie jednotlivých domů a částí města. Pak jistě zvažte možnost využít sanfranciský systém vyhlídkových busů Big Bus. Ve městě je hned několik tras, které mají zastávky, kde můžete nastoupit a vystoupit (klasický hop-on hop-off systém). Výhodné je, že ze střechy autobusu získáte často unikátní úhel pro focení z prostředka silnice, kam byste se běžně bez újmy na zdraví nedostali. Jednodenní stojí 53 dolarů, dvoudenní 63 dolarů a třídenní 73 dolarů. Při koupi s předstihem však stojí i méně. Trasy se protínají, a tak pokud máte hotel na jedné z těchto tras, můžete těmito busy projet celé město. Více zde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám