Hlavní obsah

Adrenalinová túra kolem Saalbachu aneb Sedm horských vrcholů jednou ranou

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hory kolem rakouského horského střediska Saalbach Hinterglemm nabízejí na jedné straně mírné hřbety Pinzgauer Grasberge, na druhé straně také ostré hřebeny a vrcholy Kitzbühelských Alp, které jsou výzvou pro náročné turisty a sportovně založené alpinisty.

Článek

Akce zvaná Seven Summits of Saalbach Hinterglemm představuje horskou túru dlouhou 24 kilometrů přes nejvyšší vrcholy nad údolím Glemmtal s vysokohorským charakterem a převýšením 1413 metrů, což je trasa pro trénované turisty a fyzicky zdatné alpinisty.

Lanovka Schattberg X-Press vyveze účastníky na start túry Seven Summits ve výšce 2018 metrů. Odtamtud už je vidět ve velké dálce cíl – sedmý a nejvyšší vrchol Geißstein. Vede k němu dlouhá cesta – stále v nadmořské výšce nad 2000 metrů – po dobře značených stezkách a zčásti po náročných horských hřebenech.

Horské středisko Saalbach Hinterglemm funguje jako základna celé akce. Každý, kdo přenocuje v některém podniku ze sítě karet Joker-Card, obdrží tuto kartu a ta mu umožní bezplatný vstup na řadu atrakcí.

Pro turisty je zvláště zajímavá možnost neomezeného využívání lanovek, které jsou v oblasti kolem Saalbach Hinterglemm v provozu. Dále turistický autobus, vlak na konec údolí, interaktivní přednášky turistických průvodců, vstup do tematického parku Teufelswasser na konci údolí a na koupaliště v Saalbachu.

Jak túra probíhá

Než se vydáte na túru Seven Summits, potřebujete čipovou kartu. V pokladně lanovky Schattberg X-Press si držitelé karty Joker musejí kartu bez čipu vyměnit za čipovou. Pouze s ní se mohou zaregistrovat na vrcholových terminálech. Lanovka Schattberg X-Press (pozor na jízdní řád) vyjede na start túry Seven Summits.

Přes Stemmerkogel a Hochkogel vede značená trasa k technicky nejnáročnějšímu výstupu na vrchol Hochsaalbachkogel. Dále vede přes Bärensteigkogel, Manlitzkogel a Mittagskogel k vyvrcholení túry a na nejvyšší horu v údolí Glemmtal, Geißstein, vysoký 2363 metrů.

Další informace

Tourismusverband Saalbach Hinterglemm

Tel: +43-(0)6541-6800-68

E-Mail: contact@saalbach.com

V závěru je třeba mít ještě rezervu sil na obtížný sestup přes Birgel na konec údolí Glemmtal. Cestou nejsou žádné horské chaty s občerstvením, což předpokládá zvláště dobrou přípravu. Na tuto túru je možné se vydat pouze s dokonalou výstrojí, s dostatečným množstvím proviantu a vody v batohu a s popisem trasy včetně předpovědi počasí a s eventualitami předčasného sestupu v případě nutnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Češi opět hojně navštěvují slovenské hory

Čeští turisté představují v počtu ubytovaných hostů ve Vysokých Tatrách až dvacet procent a u jednodenních návštěvníků deset procent. „V letních měsících se...

Výběr článků

Načítám