Hlavní obsah

10 nejkrásnějších stanic metra na světě

Novinky, mšv

I něco tak zdánlivě obyčejného, jako je stanice metra, může být uměleckým dílem. A prostor, kterým denně projdou stovky nebo i tisíce lidí, může vedle praktického účelu plnit i ten estetický. Které jsou ty nejhezčí stanice metra na světě? Zahraniční servery, včetně turistického průvodce Lonely Planet, mezi nimi uvádějí i jednu českou.

Foto: Profimedia.cz

Stockholmská stanice Solna Centrum

Článek

Nejprve trochu faktů. Nejstarší podzemku na světě mají v Londýně, byla otevřena už v roce 1863, kdy v ní jezdily klasické lokomotivy. Elektrifikované vlaky se metrem začaly prohánět až od roku 1890. Nejstarší metro v kontinentální Evropě je v Budapešti. Jeho první trasa byla otevřena roku 1896.

Jsou to ale zejména nové stanice budapešťského metra, které si zaslouží zařadit se mezi nejzajímavější na světě. Prostorově jsou velmi velkorysé a nad hlavami cestujících se často křižují působivé betonové sloupy, které stanicím dodávají na surovém i moderním industriálním vzhledu. Vizuálně podmanivá je ale také stanice Szent Gellért tér, která vypadá jako kaleidoskop.

Foto: Profimedia.cz

V Budapešti je nejstarší metro v kontinentální Evropě. V kontrastu s ním jsou působivé moderní stanice, jako je například Szent Gellért tér.

Ojedinělým vzhledem jsou známé především stanice stockholmského metra. První veřejná soutěž na jejich redesign se v hlavním městě Švédska konala už v roce 1956. Cílem bylo prostor cestujícím vizuálně zpříjemnit. Známá je kupříkladu zastávka T-Centralen, která je vyvedená v modré a bílé barvě, jako jícen vulkánu  vypadá třeba Solna Centrum.

Foto: Profimedia.cz

Stockholmské metro je proslulé po celém světě. Na snímku je stanice T-Centralen.

Z moskevského metra čiší bohatství a opulence. Při procházení stanice Komsomolskaja si cestující budou připadat spíše jako v carském paláci, to kvůli bohatě zdobeným stropům nebo honosným lustrům.

Foto: Profimedia.cz

Carský palác, nebo stanice metra? Moskevská zastávka Komsomolskaja rozdíly zdárně smazává.

Jednoduchá, přesto vizuálně podmanivá, je i díky nasvícení zastávka Westfriedhof v Mnichově. Surové kamenné stěny evokují jeskyni, nikoli však stísněnou, ale prostornou a vzdušnou.

Foto: Profimedia.cz

Atmosféru mnichovské stanice Westfriedhof dokresluje modré světlo.

V žebříčcích nejkrásnějších stanic metra se často umisťuje také pražská zastávka Staroměstská. Zajímavě v ní vypadají bloky s prohlubněmi, které mohou někomu připomenout stavebnici. Ve stejném stylu jsou vyvedeny i některé další stanice na lince A, přičemž se každá barevně odlišuje.

Foto: Profimedia.cz

Staré stanice na pražské lince A se často dostávají do žebříčků těch nejzajímavějších na světě. Vévodí jim Staroměstská, vyvedená v červené barvě.

Newyorské metro patří k těm nejkomplikovanějším na světě. Najdete v něm také množství opuštěných stanic. Jednou z nejkrásnějších je City Hall na spodním Manhattanu, a to pro své klenuté a částečně prosklené stropy nebo zaoblená nástupiště.

Foto: Profimedia.cz

Newyorská podzemka skrývá množství opuštěných stanic. City Hall patří k těm nejhezčím.

Jednou z nejmladších stanic ve výběru je zastávka Toledo v italské Neapoli. Modrý dlaždičkový interiér uvrhne návštěvníky do světa na hranici hlubin a oblaků, a to především díky hře světel a přechodům od tmavě modré po světlou až bílou.

Foto: Profimedia.cz

Z moře do oblak nebo naopak se můžete projet na neapolské stanici Toledo.

Hra světel je důležitá i pro dubajskou stanici Chálid ibn al-Valíd, která vypadá vysoce futuristicky a jako z nějakého sci-fi filmu. Masivní lustry připomínají skleněné medúzy, jejichž žahadla na konci svítí.

Foto: Profimedia.cz

Dubajskou stanici Chálid ibn al-Valíd zdobí lustry ve tvaru medúz.

Pařížské metro může na první pohled působit uniformně, ale zkuste navštívit stanici Arts et Métiers, která vás přenese do světa Julese Vernea. Ponorka bude asi to první, co člověka při pohledu na kovové stěny a ozubená kola umístěná ve stropě napadne. Návštěva této zastávky je nutností pro milovníky steampunku.

Foto: Profimedia.cz

Je libo trochu steampunku? Pak se vypravte do pařížského metra, konkrétně na stanici Arts et Métiers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám