Hlavní obsah

Klaus poděkoval i těm, kteří ho nevolili

PRAHA

Ani třetí kolo tajných prezidentských voleb nepřineslo odpověď, kdo usedne po Václavu Havlovi na Pražském hradě. Zákonodárci tak o novém prezidentovi budou rozhodovat v nové tříkolové volbě v únoru. Václav Klaus, který získal nejvíce hlasů, po ukončení voleb zákonodárcům poděkoval. A to i těm, kteří mu svůj hlas nedali.

Foto: Jan Klanica

Medvědice

Článek

Ve třetím kole, které bylo zahájeno po 18:00 hod, se pro zvolení Václava Klause vyslovilo 80 poslanců a 33 senátorů. Druhého kandidáta Petra Pitharta podpořilo 44 poslanců a 40 senátorů. Václav Klaus tak celkem získal 113 hlasů. "Já si tohoto výsledku opravdu, opravdu vážím," řekl expředseda ODS v přímém přenosu na České televizi. "Předem děkuji i těm, kteří mě nevolili. Předem proto, protože doufám, že se do příště polepší," zakončil Klaus svůj miniprojev.

Ke zvoleni bylo potřeba získat nadpoloviční většinu všech hlasujících poslanců a senátorů dohromady. Kdyby se volby zúčastnilo všech 281 poslanců a senátorů, musel by vítěz získat ke zvolení nejméně 141 hlasů. Celá tříkolová prezidentská volba se tak v únoru bude opakovat. Přihlásit se do ní mohou jak noví kandidáti, tak třeba i ti, kdo neuspěli dnes. Očekává se, že do nové tříkolové volby půjde bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman. Svoji novou kandidaturu už v novinových rozhovorech avizoval i Klaus. Zemana by přitom mohli podpořit komunisté, kteří v prvním kole ztratili svého kandidáta Miroslava Kříženeckého, a několikrát se nechali slyšet, že by Zeman byl pro ně akceptovatelný.

Druhé kolo: Nerozhodně

Souboj mezi lidovcem Petrem Pithartem a expředsedou ODS Václavem Klausem o prezidentský úřad skončil ve druhém kole nerozhodně - Pithart uspěl v Senátu, Klaus ve Sněmovně. K vítězství ovšem bylo nutné vyhrát v obou komorách nadpoloviční většinou.

Oficiální výsledky oznámil krátce po 16. hodině šéf schůze Lubomír Zaorálek, který současně vyzval předsedy politických stran aby ihned zahájili jednání o vypsání třetího kola. K vítězství ve 3. kole stačí kandidátům získat nadpoloviční většinu všech odevzdaných hlasů.

Pithart podle oficiálních výsledků získal v druhém kole v Senátu 43 hlasy, zatímco Klaus pouze 32. V hlasování Sněmovny se poměr obrátil a Klaus mezi poslanci dostal 77 hlasů, zatímco Pithart jen 46. O vypsání třetího kola musí rozhodnout vedení obou komor Parlamentu, zatím není jisté, zda bude ještě dnes nebo až v příštích dnech.

V prvním kole měl Klaus náskok

Prvního kola se zúčastnili čtyři kandidáti - Klaus s Pithartem, Miroslav Kříženecký (KSČM) a Jaroslav Bureš (ČSSD). Z 281 odevzdaných hlasů jich nejvíce získal Klaus, který vyhrál s přesvědčivým náskokem 123 hlasů, druhý Pithart dostal jen 55 hlasů. Kříženecký s Burešem získali shodně 46 hlasů v obou komorách Parlamentu - celá zpráva.

Neočekávaně příznivý výsledek, jehož se v prvním kole dostalo Klausovi, je podle politologů výsledkem snahy poslanců a senátorů vládní koalice vyřadit se stoprocentní jistou z boje o Hrad Bureše. Podle některých hlasů však nelze ani podceňovat možnost, že ČSSD a ODS uzavřely před hlasováním dohodu o Klausově podpoře výměnou za jiné výhody.

Komunisté tajili taktiku pro druhé kolo

Jako mezivýsledek zatížený taktickými ohledy vnímá výsledek prvního kola premiér Vladimír Špidla. Novinářům řekl, že Klaus je pro něj jako prezident nepřijatelný. Předseda lidovců Cyril Svoboda si navíc myslí, že ani z druhého kola voleb nevzejde budoucí hlava státu. Předseda KSČM Miroslav Grebeníček se nechal slyšet, že pro jeho stranu je velkým úspěchem zisk Kříženeckého ve Sněmovně. Nechtěl prozradit, koho bude KSČM volit dál.

"Je to víc, než jsem očekával," komentoval Klausův zisk v prvním kole předseda ODS Mirek Topolánek. Podle něj je výsledek odrazem toho, že ODS nabídla jako jediná z parlamentních stran skutečně věrohodného kandidáta. Klaus novinářům řekl, že neočekával v prvním kole tak vysoký zisk. Věří, že k tomu přispěl i jeho dnešní kandidátský projev. Zároveň ale naznačil, že ve druhém kole může dojít k "houpačkovému efektu".

O tom, jak dopadne druhé kolo, nevypovídalo první kolo ani podle Klausova rivala Pitharta. "První kolo je o tom, kdo nemá být prezidentem a opravdu není vůbec relevantní. Nejsem schopen z toho vyvodit nějaké přesvědčivé závěry," uvedl.

Bureš nevnímá výsledek prvního kola volby jako debakl. "Gratuluji těm, kteří postoupili do dalšího kola. Výsledek respektuji," dodal. Také Kříženecký přes média pogratuloval oběma úspěšnějším kandidátům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám