Hlavní obsah

Via Regia byla cestou nejen králů

Novinky, Milan Turek

Historická výstava v Görlitzu zdokumentuje královskou cestu Evropou od jejího vzniku před osmi sty lety do dneška. Téma Via Regia je mottem 3. saské zemské výstavy a seznámí návštěvníky s významnými kulturními centry po celé Evropě, především pak v Sasku. Bude otevřena od 21. května do 31. října.

Foto: Milan Turek

Erb města Görlitz je složen ze dvou symbolů - českého lva a německé orlice

Článek

Podobně jako celá oblast i město Görlitz (Zhořelec) hledá rovnováhu mezi prostorem a počtem obyvatel. Po druhé světové válce i po oddělení polské části bylo významným centrem se stotisíci obyvateli. Po roce 1989 se počet snížil o třetinu a dnes nedosahuje ani šedesátio tisíc.

Stát Sasko hledá, jak region oživit budováním turisticky přitažlivých míst, udržováním kulturních statků a pořádáním monstrózních výstav. V letošním roce je Görlitz po Žitavě druhým městem, kde se koná zemská výstava.

Počátky Zhořelce spadají do doby kamenné, ale průkaznější důkazy jsou až z počátku jedenáctého století, osada se jmenovala zjevně podle srbského označení vyhořelého místa. Prvním označeným vládcem byl český kníže, který si na nedalekém kopci Landeskroně postavil hrad. Později náleželo město Görlitz českým knížatům z Bíberštejnu. Český lev vládl nad městem i v době Habsburků a definitivně bylo německým až po roce 1950.

Městu dominuje radnice na dolním náměstí, na jejíž věži je řvoucí lev a orloj. Druhou významnou stavbou je chrám sv. Petra, přes sedmdesát metrů dlouhý, čtyřicet metrů široký, s kryptou a kaplí. Pětilodní basilika Svatého Petra a Pavla skrývá patnáctitunové Sluneční varhany. Věže kostela dosahují výšky osmdesáti metrů.

Zemská saská výstava ukáže nejen poklady svého města v architektuře staletí, je zaměřena i na další místa v Sasku a částečně zasahuje i do naší vlasti. Expozice jsou situovány do čtyř görlitských muzeí, na ně navazují i další výstavy jako např. v Žitavě výstava Pro korunu, sůl a kalich s tématem cesty z Prahy do Žitavy. Půlrok bude v hraničním městě na Nise bohatý spoustou kulturních akcí i odborných setkání. Pro školní mládež pak poučením o historii Evropy a Německa. Výstavu bude propagovat i autobus, který bude projíždět německá města.

Pro Čechy je příjezd autem do Görlitzu možný na přechodu v Hrádku nad Nisou nebo v přes Polsko na přechodu v Habarticích. Vlakem je možno přiijet ze Žitavy.

O výstavě více na www.viaregia.goerlitz.de

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám