Hlavní obsah

Velký rozhled z Wielke Sowy

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Táhlý hřeben Sovích hor v polském pohraničí nedaleko Broumova je velmi vyhledávaným turistickým cílem. O podzemí hor a nacistickém komplexu Riese – Obr jsme již psali, nyní se vydáme na povrch. Cesta autem z Náchoda do výchozího bodu nad průsmykem Jugow trvá asi hodinu, z Broumova polovinu.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Piknikoviště na sjezdovce

Parkoviště u bufetu stojí 5 zlotých, káva 6. Příjemná obsluha, rychlá a nevtíravá. Ukazatel udává vzdálenost ke kamenná rozhledně na 85 minut.

První část cesty je velmi příjemná, po pár stech metrech je po levé straně velká louka, v zimě využívaná jako lyžařský svah s vleky Jugow, nyní tu piknikují Poláci. Vzorně připravená ohniště u přístřešků se dřívím, návštěvníci, a že je jich spousta, si rozdělají oheň, opečou uzeniny a vše po sobě zahladí, na jejich místo už čekají další.

Docela mne zarazilo, jak bylo v lese čisto, podobně to vypadalo i pod Hejšovinou, kde jsem se byl podívat na "skalní hřiby". Bývaly horší a zlé časy se spoustou odpadků a nepořádku, asi se cosi změnilo v chování návštěvníků.

Cesta hezká i ošklivá

Po chvíli se cesta svažuje, ale stále je velmi příjemná, až po 35 minutách končí v průsmyku, kde se na ni napojuje další stezka. Odtud se k Sowě, v nadmořské výšce 1015 metrů, již jen stoupá po kamenité nezpevněné, se spoustou kořenů vymleté cestě.

Výhledy žádné, normální lesní úvoz, ale velmi frekventovaný, musel jsem uhýbat i jezdcům na koních. Posledních pár set metrů po pravé straně začíná pás uschlých stromů, pohled, jaký známe třeba z vrcholů Jizerek.

U rozhledny, na niž se platí 4 zloté, to vypadalo jako na pouti. V patě věže je občerstvení, prodávají tu pohledy, turistické známky, suvenýry. Z ochozu je pak nádherný výhled na okolní Sudety. Bylo jasno, takže byla vidět jak nížina táhnoucí se k Wroclawi, tak i pásmo pohraničních hor.

V okolí stojí za vidění hrad v Grodnu, zámek Ksiasz, poutní místo Vambeřice, pevnost Stříbrná Hora a Kladsko nebo důl v Nowe Rudě, kde vás sveze důlní vláček.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám