Hlavní obsah

Steinbach je městečkem obrovského adventního kalendáře

Novinky, Vratislav Konečný

Steinbach u Steyru je proslavený zejména výrobou nožů, mají zde i nožířské muzeum. Tradice se táhne po staletí a výroba dědí z pokolení na pokolení. V posledních desetiletích ale obec přitahuje svým živým otevíráním městského kalendáře.

Foto: Vratislav Konečný

Steibašská okna

Článek

Překvapení za okny

Centrum Steinbachu je na vršku kolem kostela, protáhlé náměstíčko nepříliš zajímavé, kdyby... Na sedmi domech je 24 oken jako na adventním kalendáři.

Každý den od 1. prosince otevírají slavnostně jedno. K tomu tříčlenná minikapela zahraje párkrát tuš, po hliníkovém žebříku vyleze k oknu klučina v peleríně a otevře okenice. Výjevy za nimi jsou různé, od civilních fotografií obyvatel k církevním motivům nebo řemeslné výrobě.

Adventní trh je samozřejmostí, nabízejí tu selské a regionální pochoutky, jako třeba koblihy se zelím, samozřejmě sýry, uzeniny a alkohol, včetně dětského bezalkoholového punče.

Když  projdete z náměstí úzkou uličkou na kopeček, dostanete se k muzeu jesliček. Je jich tu na 250 z téměř stovky zemí - většinou malé, žádná kostelní divadla. A hned u muzea probíhá soutěž v řezání dřevěných “koláčů“ z mohutného smrku a nabízejí tu výrobky jako sochy, nádobí, dřeváky. Rozhodně stojí za to se tu zastavit.

Chvílemi stojí i čas, nikdo nikam nepospíchá, lidé se baví a  vychutnávají pohodu. I v Rakousku padal sníh, ale všude ho odklidili. Ve Steyru i v Salzburgu, takže jste se mohli dívat na lákadla kolem a ne dolů, jestli se nezmrzačíte.    

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám