Hlavní obsah

Malé diesely v oblibě

Novinky, Jaroslav Šimek

Skupina PSA Peugeot Citroen zvyšuje výrobu motorů 1,4 HDi. Proto otevřela novou výrobní linku v závodě v Trémery ve východní Francii. Díky denní kapacitě 2500 motorů se tak podařilo zdvojnásobit produkci velice oblíbených a žádaných pohonných jednotek 1,4 HDi.

Foto: Jiří Vlček

Jizera na náměsti

Článek

Tento dieselový motor poslední generace s přímým vysokotlakým vstřikováním paliva technikou common-rail byl vyvinut a vyrábí se ve spolupráci s Ford Motor Company. Je určen modelům Peugeot 206 a 307, Citroen C3 a Ford Fiesta a Fusion.

Kapacita linky je stejná jako v závodě Douvrin v severní Francii, kde se před časem rozeběhla výroba univerzálních motorových modulů, použitelných jak pro benzínové, tak pro dieselové verze. Byla vybudována na ploše 40 000 m2 nákladem 315 miliónů eur. Podařilo se tak vytvořit i 700 nových pracovních míst, z toho 300 přímo ve výrobě. V závodě Trémery se vyrábějí motory 1,4 HDi, ale také benzínové 1,6 HPi. Loni tu zhotovili na 1 753 000 motorů, z toho bylo 83 % naftových. V současnosti se jedná o největší motorárnu na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Pluriel s vavříny

Také Pluriel odvozený od Citroenu C3, v Evropě nezapadl. Naopak. Nejlepším malým autem se stal ve Velké Británii.

Výběr článků

Načítám