Hlavní obsah

Prezidentský palác v Helsinkách se otevřel veřejnosti

Novinky, Marie Ježová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Helsinkách se konal Den otevřených dveří Prezidentského paláce. Podle prvních odhadů přišly téměř dvě tisícovky návštěvníků. Poprvé se sídlo prezidentky Tarja Halonen otevřelo veřejnosti v prosinci 2009, kdy je navštívilo 2600 lidí.

Foto: Marie Ježová

Valtiosali

Článek

V sobotu 2. dubna od 12 hodin se otevřely dveře Prezidentského paláce. Vstup byl z ulice Mariankatu 2 - návštěvníci museli projít bezpečnostní kontrolou jako je například na letištích. Poté se mohli vydat na prohlídku paláce. Do Paláce se dostali návštěvníci, kteří se dostavili do 14. hodiny.

Prohlídka začala v Atrium, kterému dominuje socha Psykhe sefyyrien kantamana ( Psyche nesena vánky ) od Waltera Runebergra. Pokračovala přes Valtiosali (Státní hala ) sloužící k pořádání státních návštěv nebo se zde pořádá vítací ceremoniál při každoročních oslav Dne nezávislosti – Itsenäisyyspäivä, do Suuri ruokasali (Velký jídelní sál).

Dále následoval Peilisali ( Zrcadlový sál ), Goottilainen sali ( Gotický sál ), Presidentin työhuone ( Prezidentský pracovní pokoj) - z tohoto pokoje je pronášena Novoroční řeč prezidenta, Vanha adjutanttien huone ( Pokoj starých pobočníků ), Keltainen sali (Žlutý sál ), kde prezidentka přijímá oficiální zahraniční a domácí delegace nebo poskytuje rozhovory, a Sininen odotushuone ( Modrý čekací pokoj ).

Prohlídka skončila v Esplanadin aula, kde se nachází hlavní vstup do paláce a který slouží při vítání oficiálních návštěv.

Další fotografie:

Oficiální stránky prezidentky: zde

Fotografie z paláce: zde

Fotografie z různých údalostí: zde

Fotografie z oficiálních návštěv, včetně ČR: zde

Reklama

Výběr článků

Načítám