Hlavní obsah

Předvánoční Vídeň s Michellangelem, Picassem i vůní štrúdlu a punče

Novinky, Petr Hejna

Hned tři umělce k vidění v Albertině, Fridu Kahlo nedaleko, spoustu vůní a světel nabízí navštěvníkům předvánoční Vídeň.

Foto: Petr Hejna

Weinachtsman u chaloupky na trhu

Článek

Výstavní komplex Albertina nabízí jako hlavní tahák v nejnižším podlaží soubor kreseb a studií renesančního velikána Michelangela, doplněný četnými pracemi jeho souputníků, i obrazovkami s ukázkami použití jednotlivých studií např. na fresce Posledního soudu Sixtinské kapli

Výše pak se nachází expozice s pro Čechy zajisté na plakátech zavádějícím titulem Brandl – nejedná se o barokního Petra, ale z Grazu pocházejícího Herberta. Zcela liduprázdné prostory potvrzovaly podobný zájem, který vyvolal u mne.

V patře, kde předloni byl k vidění van Gogh, se tentokrát v opět značném rozsahu prezentoval Pablo Picasso. Minimálně jako poučení o anatomii ženy doporučuji (to, co Cimrman objevil, že jinak vypadá, než se kreslí, zde je k poznání, ale situováno poněkud jinde).

Stále za jedny peníze (9,5 €) je dále možno nechat se vnést do fantaskního světa úchvatných animací i jiných multimediálních projektů umělce původem z JAR Williama Kentridge.

Nedaleké Kunstforum nabízí za 10 € rozsáhlý pohled (zhruba 120 prací) do světa mexické malířky Fridy Kahlo, včetně dobových fotografií a autentického filmového záznamu. Na Rodina v Belvedéru sice nezbyl čas, hned poblíž zato nešlo přehlédnout trhovecký život kolem radnice.

Pohádkově osvětlený objekt vídeňské radnice vystupuje nad parkem, plným stánků, nabízejících rozličné vánoční zboží, jako figurky k betlémům, svíčky, zvonečky, stejně jako nezbytný kýč, patrný místy i ve výzdobě (třeba rudá srdce v korunách stromů), oproti našim trhům však v únosné míře. Na smysly útočí i spousta vůní, jako horký punč, čerstvý jablečný závin, purpura...

Další fotografie (celkem 28) zde http://www.transfernet1.wz.cz/viden.htm

Reklama

Výběr článků

Načítám